SHARE

Най-големият летен музикален фестивал Solar Summer се отменя заради акциите на вицепремиера Валери Симеонов в курорта Слънчев бряг.

Solar Summer трябваше да се състои тези петък и събота (18 и 19 август) на традиционното си място – клуб „Ялта“ на Cacao Beach.

„Към момента, а и през целия сезон, липсват подходящите условия, които да гарантират характерните за SOLAR качествен звук, ефектна сцена и безпроблемно протичане на събитията“, пишат организаторите. Те имат опасения, че събитието може да бъде прекратено от нова акция на държавните органи, а озвучителната техника да бъде иззета.

Борисов обсъдил енергийни въпроси с руския посланик в Троянския манастир.

Ако се вярва на руското посолство, премиерът Бойко Борисов и руският посланик у нас Анатолий Макаров са обсъдили текущи въпроси от двустранното сътрудничество, включително теми, свързани с енергетиката.

Премиерът също помести на личната си фейсбук страница кратко съобщение за посещението си в Троянския манастир, в което обаче не се споменава за проведените разговори с Макаров, а само за съвместните им поздравления към патриарх Неофит. Повече по темата разказва Mediapool. 

Американският адвокат Джоузеф Огъстин от кантората JWI обяви, че на 14 август е внесъл официално документите, с които бившият банкер и мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев кандидатства за закрила в САЩ по закона „Магнитски“. Това съобщи във вторник журналистката от телевизия BiT Ралица Василева, която за втори път разговаря с Огъстин.

Още по темата: КТБ и санкциите по закона „Магнитски“

Бившият вицепремиер Меглена Кунева е назначена на нова позиция в Брюксел за член на комитет, който се занимава със статута и финансирането на европейските политически партии. Тя е номинирана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заедно с португалския политик и бивш еврокомисар Антонио Виторино.

Лицензът на „ТВ Седем“ и „Балкан Българска Телевизия“ ЕАД е бил незаконно отнет преди почти година от СЕМ. Това окончателно реши Върховният административен съд, информира в блога си експертът по медийно право проф. Нели Огнянова. Петчленен състав на съда е потвърдил решението от началото на годината на долната инстанция – тричленен състав, с което се приема, че решението на регулатора противоречи на закона.

От 1 януари 2018 г. гражданите и фирмите няма да има нужда да се разкарват до офис на Националната агенция за приходите, митниците и до общината, за да си вадят бележки за наличие или липса на задължения. Тези данни ще стигат до съответните институции по служебен път.

Това следва от предложени от финансовото министерство промени, които са част от мерките на правителството за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса, съобщи Mediapool.

ДПС обяви, че Ахмед Доган никога не е бил консултант по „Цанков камък“. Ден след като ГЕРБ внесе сигнал в прокуратурата за проекта „Цанков камък“, който се прочу покрай консултантския хонорар на Ахмед Доган, ДПС излезе с официална позиция, че почетният председател на партията не следва да бъде свързан „нито с проекта, чийто консултант не е и никога не е бил, нито с каквито и да е други спекулативни твърдения“. „Дневник“ разказва още по темата. 

Британското правителство  излезе с план за преходния период след 2019 г., когато кралството напусне ЕС. Той предвижда Обединеното кралство да остане в митническия съюз на ЕС – което означава, че ще запази свободата на движение на стоки и капитал, но не и на услуги и хора. Британия обаче иска да получи правото да преговаря по търговски сделки с трети страни през този период, нещо, което митническият съюз, към който е част и Турция, не предвижда.

Плановете бяха посрещнати като налудничсви в Брюксел, като главният преговарящ на Европейския парламент Ги Верхофстад ги определи като „фантазия“ и настоя Лондон да продължи по вече възприетия подход – в първия етап на преговорите да се обсъждат единствено границите, уреждането на финансите и гражданските права.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.