SHARE

За пред крепостните санкциите на САЩ към Русия не работят. Този наратив си върви през рупорите на държавата както в Русия, така и в България – тъй като нашите управляващи черпят опит именно от майката, изживявайки се като феодали на руския „Цар“. Но нищо не казва „санкциите над Русия са ефективни“ така, както молбите на руски олигарси те да бъдат премахнати. 

Да, точно така. Компанията „Русал“ на олигарха Олег Дерипаска, разследван в последно време от опозиционера Алексей Навални за близките си връзки с правителството на Путин и част от списъка със съюзници на Кремъл на САЩ,, е помолила за свалянето на санкциите. Същевременно руските милиардери, санкционирани от Щатите, ще бъдат подпомагани от Русия, искайки ликвидност от държавата на стойност 100 милиарда рубли.

Санкциите работят. Говорили сме за ролята на България в тях.  А как истината излиза наяве и какъв е отговорът на американските власти към Дерипаска може да прочетете тук. 

Трябва ли да бъдем бесни, че политическата лъжа в България вече остава абсолютно безнаказана? Трябва ли да бъдем притеснени, че началникът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев – наскоро овластен от държавата – си позволява да се изказва цинично и откровено просташки за казуси, които предполагат върховенство на правото и презумпция за невинност? Или че Главният прокурор Сотир Цацаров си позволява крайни присъди по разследвания, които едва са започнали, уронвайки престижа на защитата на обвиняемата Десислава Иванчева? Не бива ли това беззаконие да ни тревожи – поне мъничко?

Поводи за гняв има и те са много. Гневът понякога излиза и извън границите на държавата ни, както в случая на световноизвестния френски писател и сценарист Жан-Клод Кариер, който изпрати отворено писмо към Министерството на културата. Носителят на почетен „Оскар“ заяви, че компаниите „Камера“ на Димитър Митовски и Димитър Гочев и „Камера Ентъртейнмънт“ на Митовски – създатели на някои от най-популярните български филми и сериали – от години не му изплащат дължимото възнаграждение за работата му по филма „Досието Петров“.

Димитър Гочев чрез една от най-новите му компании – „Ди Индъстри“, спечели обществената поръчка за официален клип на българското европредседателство за малко над 240 хил. лв.

Споменавайки европредседателството –  ето как изглеждат вашите пари, инвестирани в България. Една снимка струва колкото хиляда думи.

Ама как пък поне веднъж, ей тъй, за разнообразие, не свършиха нещо като хората, без да крадат, бе?…

Публикувахте от Венелин Крумов в 23 април 2018 г.

 

И за да сте напълно сигурни, че вървим именно към комунизация, същата антикорупционна комисия, която дава присъди без разследвания, иска да се намесва в частния бизнес. Подкрепят се скандалните промени в Наказателния кодекс, с които правителството ще даде права на разследващите да преследват частния бизнес. Саморазправата с неудобните предстои, а кметът на „Младост“ Иванчева е едва началото.

Източник „Медияпул“

Вероятно няма как държавата да изглежда по друг начин, когато вождът на народа посочва като източник на своята мъдрост Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски.

И затова и си задаваме въпроса – дали България се връща в орбитата на Русия? Мнозинството от властта гледа натам, президентът ни също гледа на Изток, българските „националисти“ обявяват, че „Крим не е анексиран или окупиран“ и дословно повтарят руските позиции, както видяхме по-горе. Това смята Ясен Бояджиев, чийто анализ може да прочетете тук. 

От друга страна, светлите примери са много, макар и невинаги у нас. След като 10 загинаха и 15 бяха ранени в инцидент, в който микробус се вряза в пешеходци, светът се възхити от реакцията на полицая, който арестува извършителя на деянието. Алек Минасян се съпротивлява при задържането си, крещейки на полицая „Убий ме!“, разказва Би Би Си. Полицаят запазва своето хладнокръвие и успява да арестува извършителя, запазвайки живота му. Медиите подчертават контраста със съседите САЩ, където няколко случая на полицейско насилие – основно над чернокожи – разтърсиха страната в последните седмици. „Полицаите тук са учени да употребяват възможно най- малко насилие във всяка една ситуация“, коментират канадци. От страната обясниха, че се очаква разследване, което ще изясни случилото се и мотивите на Минасян, както и дали той е в добро психическо здраве.

Как са обучавани органите на реда у дома? Разказахме ви за сагата на икономиста, политолог и активист Ивайло Мирчев във вечерния ни бюлетин вчера. Цялата история припомнят тук и от „Капитал“. Скандалът бързо набра популярност и няколко български медии отразиха случая подробно. Това провокира МВР да реагира на заплахите, отправени от частни лица към гражданин, но от пресцентъра на МВР уточниха, че на телефон 112 не е подаван сигнал. В отговор на това Мирчев качи записания разговор, в който явно става ясно, че такъв разговор е имало. Играта на „тука има – тука нема“ продължава.

Запис от разговора с тел. 112

МВР продължава да отрича за постъпването на сигнал от тел. 112. По тази причина пускам пълен запис от разговора ми с оператор на тел. 112 вчера в 13:34 часа, с продължителност 2:05 мин.

Публикувахте от Иво Мирчев в 24 април 2018 г.

 

Социалната мрежа „Фейсбук“ е в режим на криза и храни разследващите органи и правителствата на Великобритания и САЩ с празнословия, заяви Александър Коган, учен от университета Кеймбридж, чието приложение е изтеглило данните на милиони потребители. Според него платформата е проядена от подобни случаи и данните на всеки един потребител остават застрашени, но Коган счита, че „те са наясно с това и аз просто имах нещастието да бъда свързан с кампанията Тръмп, и ето ни тук“, заяви той по време на изслушване в британския парламент. Очаквайте подробности по темата утре в „Терминал 3“. 

Общо 5813 лева са събраните средства до момента за инициативата „Витоша – достъпна за всички“, обявиха организаторите. На 14 април известни спортисти се включиха в проекта „Един ден на Витоша“, чиято цел е събиране на средства за улесняване на достъпа до планината на хората в неравностойно положение. Вижте повече тук. 

Завършваме новините тази вечер с настоящата екологична криза, за която говори днес и френският президент Еманюел Макрон във Вашингтон.  Рекордни нива на пластмаса са открити в арктическия лед. Повече от 10 000 микропластмасови частици на литър морски лед са разкрили проби, които повдигат въпроси относно човешкото влияние над морския живот и над нашето здраве. Сред частиците се съдържат опаковки, бои, найлон, полиестер и целулозен азетат, който се използва за направата на филтри на цигари. Разкритията идват в момент, в който учените предупреждават, че замърсяването с пластмаса достига фаза, след която става необратимо и ще бъде перманентно за планетата. 

Снимка: Путин и Олег Дерипаска, „Спутник и Погром“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.