SHARE

От Reuters са взели първото интервю на Юлия Скрипал, дъщерята, която също пострада заедно с още 20 души при атаката с нервнопаралиптично вещество „Новичок“ над Сергей Скрипал във Великобритания.

„Фактът, че срещу мен бе използвано нервнопаралиптично вещество, е шокиращ. Животът ми се преобърна“, казва тя пред информационната агенция.
След атаката Юлия Скрипал е била в кома 20 дни.

„Събудих се с новината, че двамата сме били отровени. Такива късметлии сме, че оцеляхме след това покушение. Възстановяването ни бе изключително бавно и болезнено.“

Скрипал понастоящем е на тайно място в Лондон, където британските власти пазят нея и баща ѝ от последващ опит за покушение.

„Опитвам се да свикна с огромните промени, които ми се стовариха – както физически, така и емоционални – правя го ден по ден и искам да помогна на баща ми до неговото пълно възстановяване. В дългосрочен план се надявам да се върна у дома в страната ми.“

Видеоизявлението, с което се сдобива Reuters, е изговорено на руски от Юлия Скрипал, като към него е прикачено писмено становище на руски и английски, съобщава агенцията. Скрипал отказва да отговори на въпроси, след като говори пред камерата.

На 4 март във Великобритания бе извършена химическа атака, засегнала 22 души и целяща да убие бившия двоен (руски и британски) агент Сергей Скрипал. Премиерът Тереза Мей обяви, че според разследването атаката е без съмнение извършена с нервнопаралитично вещество от военен тип, изработено от Русия.

На снимката: Юлия Скрипал в изявлението си пред Reuters от 23 май 2018 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.