SHARE

В неделя в НДК Лютви Местан учреди новата си партия ДОСТ, което на турски значело приятел, а на български – ДАНС Още Спи за Това. На конференцията бе турският посланик, гости имаше от управляващите и опозицията на Турция, а картата на България бе представена с щедра адаптация на възприятията за добросъседски отношения с Южната ни съседка.
Доскорошният лидер на ДПС и настоящ председател на ДОСТ обяви, че новата му формация ще се противопостави на бившата му партия, която нарече „гордиевия възел на корупцията, олигархията и проруските интереси“.

Ето няколко кратки съждения по случая.

1. За разлика от социализма, който за 45 години си остана недоносче, демокрацията се развива бурно и вече е в апогея на своя пубертет, като е напъпила пролетно. Щом вече феодализираното население може да избира между ДПС и ДОСТ, бележим прогрес.
2. Територията на България всъщност е България на територията на Турция. Институциите ни пък в момента натрупаха тонове злато от мълчание.
3. Учредителната конференция започна с цитат от корана „Бисмилляхи ар-рахман ар-рахим“ („В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!“), защото очевидно Аллах все още търси политическото си представителство у нас.
4. След като се оказа, че ДПС са евролибералите на Путин, Ердоган не миряса, докато не направи своя партия на евролибералите. Явно е тенденцията на модния сезон да си мерим евролибералите.
5. За горната точка Ердоган може да извика посланик Надежда Нейнски да обяснява какви са такива медиите в България, че и в тях, както и в немските, се подиграват с него.
6. Може 22 години да си част от „гордиевия възел на корупцията, олигархията и проруските интереси“, 3 от които като негов официален лидер, но въпреки това все ще се намерят 1000 души да ти помогнат да основеш партия.
7. Предполага се, че една партия ще бъде фактор, ако буквите Д и С присъстват не само номинално, но и в кариерното развитие на високопоставените ѝ представители.

8. И на последно място ще си позволя да цитирам почти безмълвно острието на родната журналистика, виртуозът на  интервютата по пантофи и баниците Валерия Велева:
„И днес изборът “ДПС или ДОСТ, Доган или Местан” не е просто избор между две партии или двама партийни водачи – изборът е между про-българската и про-турската партия.“

Снимка: БГНЕС

SHARE
Самуил Петканов има широкоспектърна експертиза по истински важните въпроси. Винаги казва нещата с истинските им имена, не говори празни приказки и през живота си не е използвал нито едно клише. Иска да живее в телевизора и да се изказва по всички теми.