SHARE

На 21 август 1968 г. над 200 000 войници на страни от Варшавския договор нахлуват в Чехословакия, за да сложат край на Пражката пролет. Половин век по-късно Прага е сред водещите европейски столици по качество на живот и предпочитана туристическа дестинация. И ако имаме много причини да завиждаме тайно на жителите на чешката столица, то проектът „Прага 13“ е един от тях. Кирил Беспалов от сайта „КлинКлин“ разказва историята на един панелен комплекс от друго измерение. 

Мащабното национално саниране беше прието с голям скептицизъм. И с право. Здравият разум някак те възпира да повярваш на държава, която те е лъгала за какво ли не, че ще оправи най-ценното – дома ти.

И резултатите са налице: примерите за „санировката“ в Благоевград и Севлиево показват, че не се спазват елементарни технически изисквания, няма решение за остъклените тераси, използват се едни и същи тонове цвят и евтина боя. Към това прибавяме и нулева композиция, правена от хора, лишени от какъвто и да било художествен талант.

А оперираните от естетика жители на блока няма и да се сетят, че ремонтът им е трагичен, защото никога не им е пукало особено за това какво се случва извън апартамента им.

Наскоро си говорих с един комшия пред блока. Той ми каза нещо, което обяснява парадокса с кошмарния вид на по-голямата част от града ни: „Абе, к’во ти пука как е навън, важното е вкъщи да ти е хубаво“.

Градските пространства са изключително важни за социалното и културното развитие на едно общество. Когато навън е неприветливо, ти бързаш да се прибереш вкъщи, не общуваш с хората около теб и започваш да се превръщаш в дебил.

Популярният руски блогър Иля Варламов, който се бори с дебилите в родината си (които не са никак малко) често обикаля света и показва как биха могли да изглеждат руските градове – запуснати и мърляви досущ като нашите. Репортажът този път е от Прага, чиито крайни квартали напомнят софийските – бетонни спални в полето, строени в края на 60-те години. И приликите не спират дотук… Разликата обаче е в отношението към своя квартал – както на живеещи, така и на управляващи.

Така изглежда „Прага 13“

Напомня леко на „Люлин“, но… чешкият квартал заема по-голяма площ – 2848 ха, в сравнение с 2222 ха за родния бетонен район. Като население обаче ситуацията е противоположна. Ако софийската джунгла от блокове е приютила между 125 и 250 хил. души (по неофициални данни), то в панелните кутийки на снимката има не повече от 60 000 обитатели.

Разгледайте галерията, за да се убедите, че дори „Люлин“ може да изглежда по различен начин..

Автор: Кирил Беспалов, „КлинКлин“