SHARE

Като гледам какви готини пичове сме си избрали в парламента, си мисля, че българският народ е мъдър, но точно в деня на изборите е оставил мъдростта си вкъщи, а пред урната е пуснал бюлетина с име, което му звучи най-познато. Името, обаче, както знаем, може да се променя (ББЦ в БДЦ), само Ана Баракова е една, независима и неделима. И ако направим аналогията с резултатите от Брекзит, донякъде ние сме англичани. Само донякъде и то само за наше успокоение, защото ето – и англичаните могат да се прецакат, няма само ние да го правим (почти всяка година).

Брекзит е факт. Въпросът дали (Великобритания ще напусне ЕС) вече е кога?

От друга страна много хора вече виждат гишета на летището в Сарафово, където наведени (защото пред гишетата тук хората са винаги наведени) и току-що кацнали от Лондон англичани попълват заявления с цел на посещението, времетраене и други безсмислици, като накрая плащат 20 паунда за печат в паспорта, който ние ще наричаме за да си придаваме важност „туристическа виза“. Ето, печелим милиони паунди в повече още с кацането им, добре че излязоха от ЕС.

Дано не се наложи сега да връщаме джипките от пограничните райони, дето Камерън ги подари на Борисов.

Но най-англичани в България са тези, които карат в насрещното на магистралата. Тези, които пият чай, са лигльовци. Ние пием чай само, когато сме болни. През останалото време пием ракия, а ракия в Англия няма. Странно ли е, че не ние отиваме при тях за туризъм, а те при нас? Не, не е.

„Ало, ало“, помните ли този английски сериал? Подиграваха се на съпротивата, на нацистите и изобщо на всички. Срама нямат. Сега всички ще им се подиграваме на тях. Бедни, бедни британци.

Лорд Евгени Минчев как ще наглежда сега безкрайните си ловни полета се чудя. И страдам.

На 9 ноември 1989 година падна Берлинската стена. 27 години по-късно имаме Брекзит. Добрата новина е, че след още толкова може би ще ни се молят да ги приемем обратно в ЕС и Слънчев бряг, защото тези 20 паунда за виза, ах тези 20 паунда.

Вчера обединена Европа се събуди малко по-самотна, привържениците на ЕС малко по-обезсърчени, бленуващите Евразийски съюз малко по-заблудени, а самите англичани малко по-несигурни. Фактът, че едва след гласуването британците са започнали да проверяват в Гугъл какво всъщност е ЕС, какво ни показва? Ние може да не сме англичани, но те май са българи.