SHARE

В интернет е пълно с анкети, допитвания, изследвания на нагласи, настроения и още повече анализи върху резултатите им. Колкото и внимателно да сърфираш из световната мрежа, спасение няма, все някога попадаш на анкета. И най-често трябва да избираш между три опции – „Да„, „Не“, и „Не знам“, като третата опция няма да я разглеждаме, защото ние не сме от тези, които не знаят. Ние имаме мнение и искаме светът да узнае за това. Кликваме на избрания от нас отговор с чувство на изпълнен граждански дълг и сме убедени, че нашият клик е променил света, общественото мнение и в частност резултата в сайта хикс. Нека разгледаме няколко примера.

Пример номер 1: АНКЕТА – Одобрявате ли гражданските арести на мигранти край границата? Тук всеки български гражданин е длъжен да гласува с отговор ДА , защото иска да се погледне в огледалото и да види там някой, който е спрял с голи ръце орда въоръжени до зъби бойци от Ислямска държава, които ако бяха влезли в страната щяха да превърнат храм-паметника „Александър Невски“ в джамия, а после да принудят да ходят с бурки не само жените, но и мъжете, и малките деца. След като изпълни героично движение с мишката, гласуващият в анкетата се чувства длъжен да започне да псува тези, дръзнали да кажат „НЕ“ и започва да ги нарича родоостъпници, които искат да предадат без бой земята ни на хора от друг биологичен вид.

Пример номер 2: АНКЕТА – Одобрявате ли минаването на червен светофар, ако това не създава опасност от ПТП? Тук обществото също е разделено на две равни части, но по-разумната е тази, която казва „ДА“ на по-бързото преминаване през кръстовища. Има ли опасност? Не. Тогава защо не? Може да добавим и анкета „Съгласни ли сте КАТ да спре да глобява?“

И въобще „Искате ли нещо, което искате?” Пак ще има разделение в обществото, знаем че повечето хора не знаят точно какво искат, но го искат веднага. „Искате ли бензина да струва 20 ст. за литър?“, „Искате ли да имате буйна коса?“, „Искате ли изборите да бъдат спечелени от партията, на която симпатизирате?“. Очаквам анкетата, в която да ни попитат дали искаме всички жени да имат мерки 90/60/90.

В повечето анкети с малко надмощие, все пак, печели отговор „ДА“, защото хората не са глупави, те си гледат интереса, а както знаем интереса клати онова, което няма да казваме как се казва, защото думата е турска. И това се дължи на структурирането на въпроса. Анкетите не са, за да питат – правят ги, за да ни дадат отговори, а когато отговорът е наврян пред очите ти, често критичността е занижена. Нормално. Защо да се мъчим да мислим – някой е задал въпрос и си е отговорил, от нас се иска само да подкрепим неговото мислене.

Изобщо анкетите са новото черно, новият лайк и новото vox populi. Защото е много по-важно какво ни харесва и какво искаме, а не правото и законите (дори природните). Искаме България да се оправи, но ако може да гласуваме за това в анкета и да “спечелим“. И точно това правим. Странно защо тогава България не се „оправя“.