SHARE

От днес в Терминал 3 стартираме нов бюлетин, който ще покаже образа на България през погледа на световните медии. В него ще показваме както красивото, така и негативното сред международните издания за страната ни. И тази седмица го доказва – в нея я има както отвращаващата динковщина, така и красотата на нашето изкуство. Приятно четене!

І. Mityo The Eyes и приключенията на едни британци в Слънчев бряг

Британската преса е отразила разигралия се екшън в Слънчев бряг. Причината е, че петима британски младежи са били в заведението по време на престрелката.

ГАНГСТЕРСКА ПРЕСТРЕЛКА: Петима британски абитуриенти си спасяват кожата след като попадат на мафиотска саморазправа по време на ваканционна почивка в България“ е заглавието на най-четения вестник в Обединеното кралство, който е собственост на Рупърт Мърдок – в-к Sun. Същите заглавия можем да намерим и в Daily Mirror, Daily Mail  и дори в сериозни издания като в-к Independent – “Британски тийнеджъри попадат в смъртоносна престрелка, включваща ноторен гангстерски лидер на български плажен бар“.

Пред Sun едното момче казва, че „очевидно бе гангстерска разпра между наркобосове и един човек умря и двама или повече бяха ранени“. Видно от казаното, момчето не е било осведомено от МВР, че това е просто „махленска свада“ за паркомясто.

Драмата за британците, обаче, не засенчила доброто им прекарване. Един от тях казва „че всичко до този момент бе пет-звездно“, предава Independent.

ІІ. Динковщина като световно движение

„Този каращ-ATV ловец на имигранти е новото лице на европейското крайно дясно“   е заглавието на статия във Vice, в която техен журналист прекарва няколко дни с Динко, когото „добре известен български новинарски водещ [sic.]  определил като „супергерой“, който бори мигрантите „с голи ръце“. Статията е дълга, историите от грозни, по-грозни, но заключението на автора е, че [Динко] олицетворява популярно, макар и морално отвращаващо послание на ксенофобия, което нарастващ брой хора в Европа приемат.“

Подобна статия намираме и в New York Times , в която се разказва за всички динковци из Източна Европа, а те, оказва се, са много. И техните действия биват осъждани от множество организации, разказва агенция Reuters. Комисарят по човешките права на ООН намира продължаващата анти-имигрантска реторика в Европа за „пораждаща климат на разделение, ксенофобия и дори – както в България – насилие от отмъстители.“

Междувременно, не толкова далеч от Източна Европа и пределите на нашата страна, в Британия „Имиграцията работи“ , пише в-к Times, който е собственост на Рупърт Мърдок. В нея се разказва историята на Любомира Георгиева в малка лондонска шивашка фабрика и как тя е само част от множеството имигранти, които помагат на британската икономика, социална и здравна система.

ІІІ. Политика и икономика

„Отиващият си български президент предупреждава, че Русия се опитва да „унищожи ЕС“  е едно от водещите заглавия на EurActiv. В статията се предават някои от основните тези, които българският държавен глава защити пред евродепутатите и се разказва за „продължителната традиция на [българския] политически елит да се дели на „русофили“ и „русофоби“.

„Бойкомания“ се завихря в България“   пък е едно от заглавията на швейцарското издание Le Temps,  в което читателите са успокоени, че 13 юни – рождения ден на Борисов – все още не е национален празник.

„Бе малко след полунощ в понеделник, 13 юни, когато честванията вече бяха започнали в мрежата. Интернет потребители публикуваха хиляди поздравителни картички и картинки, често направени от самите тях. Те включваха Бойко Борисов, носещ полицейска униформа, играещ спорт или като дете на черно-бяла снимка. „Честита годишнина, г-н Премиер“ бяха възгласите, а един от неговите почитатели заяви, че българите се нуждаят повече от всякога от техния „Генерал със златно сърце“., пише Александър Леви за швейцарския Le Temps.

В медиите се отразява и споразумението за доставки на газ между Словения и България. Англоезичното издание Ukraine Today пише, че „Газпром губи почва: България и Словения се съгласяват да изградят газовата тръба Eastring”.

Други новини, които попадат в полезрението на световната преса са, че според Европейската централна банка България и шест други държави не са готови да приемат еврото, както пише FInancial Times, Bloomberg предава, че председателят на Асоциация на банките в България вижда риск от пазарен шок ако Британия напусне ЕС . „България очаква рекорден брой туристи“, предава румънското радио „Свободна Европа“, а в същото време Euronews отразява оставката и обвиненията в корупция на зам.-министъра на транспорта Антон Гинев.

ІV. Бокова, Св. Синод и други останки от комунизма

„Тайни и лъжи стоят зад другите големи избори, които ще променят света“   е заглавие на статия във Forbes, в която се разкава за съревнованието между Кристалина Георгиева и Ирина Бокова за генерален-директор на ООН. Статията критична към последните опити на Кристалина Георгиева да бъде номинирана от друга страна и разказва как бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е лобирал за нея пред Билдербeргската група.

Световната преса се спира и на саботажа на Всеправославния събор, който трябваше да започне в края на тази седмица. Според  Economist Българската и руска православни църкви „пренареждат столовете на Титаник“  – статия, в която се разказва за това как музеят „Св.София“ в Истанбул може отново да се превърне в джамия, докато православният клир спори дали да се събира или не.

От El Español пък разказват за „Деня, в който един крал даде на друг „крал“ самолет, за да лети за България“ –  историята на Симеон Сакскобурготски по време на престоя му в кралския испански двор.

V. Роби, оръжия и Бай Ганьо – терорист

„Млади булки за продажба“  е името на 20 минутен документален филм на VICE за „пазара на девственици“ в България. Краткото описание на филма цели да грабне интереса на зрителите: „За да разберете защо тези средновековно-звучащи пазари съществуват в съвременна Европа – и как Калайджийските момичета възприемат факта, че са продавани –  нашият репортер Милене Ларсон посещава село Оризово, за да прекара време със семейство, чийто две дъщери се подготвят за годишния пазар на булки“.

С тази новина, вече можем да си обясним нарастващия туризъм в България. Веднъж стъпили на в страната, ако Динко не Ви сметне за бежанец, ще можете да се насладите на гангстерски престрелки по Черноморието, а после да си купите булка от сърцето на България. По думите на младия британски абитуриент – „пет-звездно“ изживяване!

Но освен подем в областта на туризма, от канадското издание Le journal de Montréal предават, че оръжейното производство в България е в своя възход. „След трудни години, Българската оръжейна индустрия отново надига глава; оръжейните фабрики от Съветско време отново са в пълен работен режим, възкръснали заради конфликтите в Близкия изток.“ предава монтреалското издание. Износа на оръжия от страната е нараснал от 80 милиона през 2008 г. до 640 милион през 2016 г.  В изданието се предава мнението и на българския експерт Славчо Велков, според когото крайната дестинация на част от производството е терористичната групировка ДАЕШ, макар властите и представители на сектора да отричат подобни обвинения.

И последната негативна новина. На път да се качи на самолет от Малта до Атина 52-годишният българин Иван Златев се провиква „Никой няма да оцелее“ пред други пътници. Било шега, за която може да лежи три години в затвор и да отнесе глоба от 5‘ 000 евро. За приключенията на поредния Бай Ганьо можете да прочете в британския Daily Mail.

VІ. И красивите неща

„Ходене по вода: Кристо издига 3 километрова пътека преминаваща през италианското езеро Изео“  предава в-к Guardian за новият проект на Кристо, който ще е готов в края на юни. „За първи път, за 16 дни – от 18-ти юни до 3-ти юли ще можете да ходите по водата“, казва българският артист.

Българският филм „Виктория“ прави своя дебют в САЩ и получава изключително добри отзиви от американската преса. Los Angeles Times  пише, че “Виктория разказва една женска история по начин, който никога преди не е виждан“, а New York Times заявява, че “Немощта на Източния блок, рядко е изглеждала толкова очарователна, колкото в самобитната алегорична сатира на Мая Виткова „Виктория“.

И накрая завършваме с хаштага #ThisIsMyEurope, една инициатива на Guardian да покаже на британците непознатата Европа през погледна на деветима фотографи от различни държави. За България от вестника са избрали фотографа Иван Богданов, който може да намерите в Instagram като @finfilm. Оставяме Ви с неговото творчество.

 

 

 

https://www.instagram.com/p/BGoYrvHKk0g/

https://www.instagram.com/p/BGo14wcDV0u/

 

 

 

SHARE