SHARE

Автор на този текст е доц. д-р Мира Майер – преподавател в Нов български университет, доцент по политология („Политика и сигурност в Близкия изток“) и доктор по философия. Автор е на няколко книги, сред които: „Цивилизации и религии“, „Ислямските движения в Близкия изток“ и „Политическа география на Близкия изток“.

Едната страна на въпроса в заглавието засяга иракските военни сили. За тях нападението на терен е успешно, дори според официалните изявления войските се придвижват по-бързо от очакваното. Досега обаче иракските и кюрдските сили не са стъпили по улиците и площадите на Мосул, което се очаква да бъде трудната битка. Те нападат града от три посоки (без стратегическата западна – която е коридорът за изтегляне на джихадистите към Сирия). Казано с други думи, затягат обръча около града, като най-близката точка засега е на 10 км южно, като прочистват превзетите села и градове къща по къща.

Както е известно, между войските, които обкръжават Мосул, е постигнато споразумение, като ябълка на раздора е само участието на Турция в коалицията. Принципно в града ще влязат само войници от иракската армия – отвън остават кюрдските войски, както и доброволните шиитски милиции. Според последните съобщения Турция също става част от коалицията. Турски военни и обучените от тях местни доброволци (предимно кюрди и туркмени) се намират на 18 км на север от Мосул в базата Башика.

По план шиитските доброволчески отряди, от чийто реваншизъм се опасява местното население, би трябвало да обградят града от запад. Има две хипотези защо този коридор все още е оставен. Според първата – той дава шанс на джихадистите да се изтеглят, за да не пострадат много нито структурата на града, нито цивилното население. Според втората – нападащите още не са стигнали до тези местности.

Каква е реакцията на джихадистите?

Най-често в защита те изоставят коли, пълни с експлозиви, минират дори полето или прокопани тунели и понякога изпращат снайперисти, чиято точна стрелба покосява на случаен принцип. Две бяха по-големите акции и те са резултат на активирани спящи клетки на ислямистите. В Киркук – любимия град и въжделената и мечтана столица на кюрдите, бяха нападнати важни административни сгради и има убити. Другата акция е също на възлово и символно място – в градче на юг от Мосул, където се разполагат американските военни, беше взривена инсталация за сяра, като около 1000 души пострадаха от обгазяване.

В публичното пространство има само едно официално съобщение на ИДИЛ. Във видео на групировката се твърди, че в Мосул нищо не се е променило. В продължение на 2 и половина минути картината показва въоръжени и препасани с патрондаши терористи с маски на лицата, които се разхождат в редица през нощта в края на тротоара на осветена улица в Мосул. Няма никакви хора, една кола, разбира се, без номера, влиза в обсега на камерата за няколко секунди. Пустотата впечатлява, посланието е: ние сме тук и ви чакаме.

Каква ще бъде тактиката на ИДИЛ е трудно да се предвиди. Човешкият живот няма стойност в идеологията на групировката, така че може останалите бойци да бъдат пожертвани в защитата на Мосул, както и част от местното население. От друга страна, може би стратегически за ИДИЛ е по-добре да се изтегли в други територии и да се укрепи. Всеки боец може да бъде използван по-късно за самоубийствени атентати в Европа с много повече жертви и отглас.

Мосул е загубен за ИДИЛ. Но каква е цената е трудно да се предвиди. Битката с „Ислямска държава“ остава.

Защо целият свят следи битката с „Ислямска държава“ за Мосул можете да разберете тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.