SHARE

България представя едно лице пред Европа и друго у дома – от избора на новия еврокомисар Мария Габриел, през майтапите на вицепремиера Валери Симеонов с лагерите на смъртта, до българските пенсионери, които живеят под прага на бедността. Така е представена България в международните медии тази седмица. 

„Земя с две лица“ е наречена България от немския Mitteldeutscher Rundfunk. Кореспондентът Франк Щиер поставя избора на новия еврокомисар Мария Габриел, „модерна и космополитна жена“ лице в лице срещу „политиката в София, която се движи в друга посока“.

„Ако България се представя на подиума в Брюксел с Мария Габриел, политиката в столицата София се движи в различна посока“, въвежда Щиер в разказа за коалицията ГЕРБ с „Обединените патриоти“. „За партията на Борисов в коалиция с ОП ще е изключително трудно да постигне политика, която да е в синхрон с европейските ценности.“ Според Щиер националистическите и проруски политики на коалицията на патриотите са предпоставка за разрив в правителството.

„Предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз е възможност за малката България за пръв път да изиграе решаваща роля в оформянето на важни европейски политики. То може да бъде лепилото, което ще задържи коалицията на за поне година и ще осигури стабилност на Балканите поне до следващото лято.“

За „майтапите“ в Бухенвалд на заместник-министъра Валери Симеонов пише The Times of Israel. „В опит да смете под килима действията на вицепремиера Павел Тенев подобно на смешки без последици Симеонов разказва за посещението си с приятели през 1970-те в Бухенвалд, бивш лагер на нацисткия режим в Германия, където Хитлер убива повече от 43 000 евреи, сред които дисиденти, съветски затворници и множество евреи.“

Припомняме, че в интервю за в. „Сега“ (който впоследствие заплаши със съд) Валери Симеонов каза „Кой знае какви майтапчийски снимки в Бухенвалд имам?“. Симеонов все още не е подал оставка.

„Социална драма, която се е превърнала в предизборна игра“ „Българските пенсионери – все по-бедни“, констатира материал на Radio France Internationale. „В България се наблюдава сериозно застаряване на населението, докато същевременно младите опитват късмета си в чужбина. Близо една трета от населението е в пенсионна вързаст. И близо милион и половина пенсионери живеят под прага на бедността“, казват от RFI. Репортажът разказва за оцеляването българските пенсионери, които разчитат най-вече на помощ от близките си, често емигранти в чужбина, както и за тежките избори, които възрастните хора правят между храна и лекарства. Политическата и социалната активност на пенсионерите ги превръща в лесна жертва на политическите обещания, а държавните структури от своя страна са критикувани за неефективност.

Видео на българката Марина Колева печели конкурс на BBC на тема „Ами ако имахте видение за бъдещето?“. Идеята на Колева е определена като „ясна и силна“, а визията на Колева за бъдещето е „тъмна и страшна“. Присъдата е дадена от Стив Хардинг-Хил от компанията Aardman, която е носител на „Оскар“ за анимация.

Бюлетина изготви Йоанна Маринова.

Изображение: Колаж на Иван Червенков.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.