SHARE

Тази седмица научихме, че британски ултранационалисти призовават за дарения на паравоенни структури в България. Българските кандидати за президент обсъждат отношенията на България и Русия, а междувременно гръцките фирми бягат към България заради ниските данъци. 

Основателят на ултранационалистическата партия Britain First е обхождал българските граници на лов за бежанци заедно с паравоенното българско сдружение “Шипка”, предава Daily Mail.

Британските медии са открили видео, в което Джим Доусън, основателят на Britain First, призовава неговите привърженици да изпратят пари на българските паравоенни, за да “се борят за Христос”, като бият гладни и омършавели хора, бягащи от военни конфликти.

Тази седмица и българските кандидати за президент попаднаха в полезрението на световните медии. От агенция Ройтерс предават, че ген. Румен Радев призовава да се подобрят отношенията на страната с Русия.

“Основният опозиционен кандидат в българската президентска надпревара призова в понеделник да се подобрят отношенията с Русия и да се вдигнат санкциите на Европейския съюз срещу Москва, които той определи като ощетяващи и двете страни.”

От Ройтерс припомнят, че “БСП е наследник на старата тоталитарна комунистическа партия и иска да възстанови разстроените връзки с историческия съюзник Москва” и допълват, че “България, разглеждана като най-верния сателит на Кремъл в съветските времена, от много време е аномалия в Европа – страна в структурите на ЕС и НАТО, която въпреки това се чувства близо до Русия”.

От London School of Economics са публикували интервю на журналиста Аделина Марини от EU Inside с кандидата на РБ Трайчо Трайков. В него той заявява, че “Русия може да бъде заплаха и ЕС е длъжен да неутрализира тази възможност чрез дипломация”, и допълва, че според него “тази заплаха нараства, когато е нарушен балансът. И тази заплаха винаги е двустранна. Вярвам, че ЕС трябва да изпълни отговорностите си като световна икономическа и политическа сила. Тогава ще е много по-лесно да не стигаме до това някой да вярва, че Русия може да бъде разглеждана като заплаха за Европа“.

От специализираното издание DefenseNews предават, че България е променила своите критерии за военни самолети, за да може да наеме изтребители F-16. Според изданието промените в критериите са направени, защото българското правителство обмисля да закупи от Португалия използвани изтребители F-16.

“Новите критерии, които ще поставят съревнованието между F-16, самолетите на Saab – JAS-39 Gripen и Eurofighter Typhoon, бяха нанесени след оставката на бившия шеф на военновъздушните сили ген. Румен Радев”, допълват от DefenseNews. “България иска да замени своя остарял флот от съветски изтребители Микоян МиГ-21. Министерството на отбраната планира да задели 1,5 милиарда лв. ($839,8 милиона) за покупката.”

От друго издание Anna Aero съобщават, че летищата в България виждат най-бързия ръст на пътници от десетилетие.

“След не особено значим напредък през последното десетилетие търсенето на самолетни полети от българските летища е ударил нов връх през 2016 г. Между 1999 и 2007 броят на пътниците е бил от малко над 2 милиона до над шест милиона сред основните три търговски летища в страната.”  Тази година обаче потокът на пътници е достигнал 9 милиона, като летищата на Бургас и Варна са обсужили 20% повече души, отколкото през изминалата 2015 г.

Дори Бургас е задминал столичното летище по време на летния сезон и тази година е обслужил близо 900 000 пътници през месец юли.

От Greek Reporter предават, че Гърция се е превърнала в четвъртия най-голям инвеститор в България. За 2016 г. инвеститори от южната ни съседка са налели 2,39 милиарда евро в сектори като банките, промишлеността, енергетиката, строителството, храните и услугите.

Въпреки това от изданието припомнят, че Гърция изпада от класацията, защото е била третият по големина инвеститор през 2014 г., когато е внесла в страната 2,49 милиарда евро.

В същото време “гръцкият бизнес бяга към Българи, за да избегне данъци”, предава Famagusta gazette. От изданието предават, че повече от 15 000 гръцки компании са преместили седалището си в България само през първите три месеца на 2016 г.

В гърция корпоративния данък е 29%, предава изданието, а в България само 10%, което е и основната причина за местенето на фирмите.