SHARE

За своята зряла възраст от 49 години бургаският кмет, Димитър Николов, е натрупал вече респектиращите повече от 20 години в дебрите на местното дясно пространство. Въпреки това, че 1998 година и правителството на Обединените демократични сили (коалиция, водена от Иван Костов и Съюза на демократичните сили) изстрелват тогава 30-годишния Николов до ръководна роля в местната организация на СДС и до изпълнителен директор на прясно приватизираната Шоколадова фабрика “Победа” АД в Бургас, политическата му кариера всъщност е рестартирана 10 години по-късно – през 2007 година. Тогава той се явява на местните избори като кандидат за кмет на Бургас на новосъздадената партия ГЕРБ. Печели изборите на втория тур с малко над 62% срещу днешния лидер на Националния фронт за спасение на България, Валери Симеонов, тогава подкрепен от Коалиция “Атака”. Това е първата от три поредни победи на Николов на местните избори в черноморския град – на местните избори през 2011 г. Димитър Николов е преизбран за кмет на община Бургас с над 70% от гласовете на избирателите, а през 2015 г. чупи националните рекорди с резултат от 84% от подадените гласове и убедителна победа още на първи тур. В управлението на града Николов винаги е разчитал на подкрепата на бившите си съпартийци от СДС, като им е осигурявал и ключови позиции в общинската администрация.

През февруари 2014 година в едно доста трудно време за ПП ГЕРБ и нейните лидери – Борисов и Цветанов – по време на третата национална конференция на ГЕРБ, Николов бе избран за заместник-председател на партията заедно с друг успешен кмет – Йорданка Фандъкова. ГЕРБ в този период е в глуха опозиция. Пропагандата на медийните бухалки твърди, че протестът на “умните и красивите” по жълтите павета на столицата, започнал след избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, отдавна е замрял. Все още няма разрив между банкера Цветан Василев и неговия “духовен син”, споменатия вече Пеевски. Правителството на Пламен Орешарски върви арогантно към нарушаване на европейското законодателство чрез стартиране на проекта “Южен поток”, получавайки опорни точки директно от Кремъл и централата на “Газпром”. Задкулисието е заелo удобни позиции, за да се впусне в корупционна оргия покрай газопровода.

В това време Борисов се нуждае не само от популярни лица, които да уравновесяват негативния имидж на партията заради Цветан Цветанов, на когото прокуратурата е повдигнала обвинения в 3 (три) наказателни производства, включително и по сигнал на тогавашния лидер на БСП, Сергей Станишев. На Борисов му трябват на ръководни позиции в партията и консенсусни фигури, които да могат да установят по-лесно диалог не само с дясното пространство и зараждащите се нови субекти там, но и с противниците му (като ДПС например).

В този момент Димитър Николов е перфектният кандидат за тази роля. Обяснимо за начина, по който се случват нещата в българските политически партии, Николов е избран за заместник-председател на ГЕРБ с нито един глас “против” или “въздържал се”.

След избора му жълто-кафявите медии, покровителствани или притежавани от Пеевски, реагираха неутрално или дори благосклонно. Това отношение е показателно за задкулисието, тъй като съвсем друга бе реакцията при кандидатирането му за първия кметски мандат през 2007 година. Тогава бяха извадени на показ всички твърдения за участието му в нелегален внос на сухо мляко от Украйна, с което обричал на нищета българските животновъди. Според медийните бухалки тази контрабанда била констатирана черно на бяло от българските компетентни власти, но срещу активиста на СДС (по това време) не било предприето нищо заради партийния чадър, опънат над него. Припомнени бяха и придобитите през 2002 г. от фирмата „Витатур Инвест“ АД 130 дка общинска земя на първа линия на брега край къмпинг “Корал” за смешните 7 щатски долара на кв.м и щедри обещания за инвестиции и нови работни места в Община Царево. Акционерите във въпросната фирма били свързани с Шоколадовата фабрика “Победа” АД в Бургас, където изпълнителен директор по това време бил бъдещият кмет (а и областен секретар на СДС в бургаска област!), който участвал и пряко във “Витатур Инвест” като съдружник с представляващия, Симеон Симеонов, в друга фирма – „Европа 5“ – акционер в самия „Витатур“. През 2006 г. „Витатур Инвест“ АД не била инвестирала нито стотинка в земята и не била отворила и едно работно място, но продала земята. Първоначално купувачи били 8 фирми, свързани със самия продавач, след това – други 4 – и накрая ценните имоти се оказали собственост на испанския инвеститор, „Ибердрола инмобилиария“, както и малка част – на фирмата „Прайм пропърти“, приписвана на сегашния съветник на министъра на икономиката, Владимир Каролев.

В началото на 2014 година и след избора на бургаския кмет в ръководството на партия ГЕРБ негативни материали в медийните бухалки, притежавани от Пеевски и фамилия и финансирани от КТБ, не реагират негативно. Не намират за необходимо да припомнят писанията си от преди 7 години. Те вече са забравени. Само няколко месеца по-късно внезапно причините започват да се изясняват. След фалита на Корпоративна търговска банка се оказва, че Община Бургас е с най-големият депозит в сравнение с другите общини-депозанти. Сумата е над 21 милиона лева – потънала безвъзвратно в черната кутия на българския преход.

Чакайте малко, не е потънала, на 14.12.2014 година Министерството на финансите публикува на уебсайта си следното съобщение – “ВСИЧКИ СРЕДСТВА НА ОБЩИНИТЕ ПО БЛОКИРАНИТЕ ИМ СМЕТКИ В КТБ СА ВЪЗСТАНОВЕНИ ЗА СМЕТКА НА ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ”! На данъкоплатците – честито! Общият размер на наличностите на общините в КТБ е бил 76,1 млн. лв, а над 1/3 от него се падат на КТБ.

Средствата са възстановени за сметка на всички нас, отговорност на кметове (в това число на Д. Николов) за потъналите в КТБ пари никой не си спомняме да е търсил. Пито, платено.

Нямаше да отделим толкова време и място на тези събития от недалечното минало, ако доскоро старателно укриваният от медиите кандидат за президент на партия ГЕРБ, не бе именно сегашният бургаски кмет. Ето още веднъж аргументите за това:

 • Димитър Николов е заместник-председател на партия ГЕРБ, а както другият заместник-председател и шеф на предизборния щаб, Цветан Цветанов, изрично заяви, че кандидатът ще бъде партиен активист;• Димитър Николов бе подкрепен на последните избори от Реформаторския блок и (по-важно) от ДПС, а както президентските избори у нас убедително утвърждават – президент в България не се става без подкрепата на ДПС. Единственото изключение всъщност е Президентът Плевнелиев, а това само потвърждава правилото.
  •  Близостта на Димитър Николов с ДПС е илюстрирана много ясно и от бързината, с която Община Бургас съгласува строителството на имота на свързваната с ДПС фирма “Хермес Солар”, наричана още “летният сарай на Ахмед Доган” в местността “Чукалята” в парк “Росенец” до Бургас.
 • В същото време два независими източника потвърдиха пред Терминал 3, че кандидатурата на Николов е подкрепена от ДПС и одобрена лично от… Владимир Путин.
 • През февруари тази година Димитър Николов бе награден от Стоян Денчев, ректор на свързания с ДС библиотекарски университет УНИБИТ, и Светлана Шаренкова, председател на сдружение „Русофили“, за принос в местното самоуправление. Наградите се дават от името на институт „Стефан Стамболов“, ръководен от бившия шеф на Шесто управление ма ДС Димитър Иванов.

  Бургаският кмет получава наградата от Светлана Шаренкова, председател на сдружение "Русофили", и от Стоян Денчев, ректор на дълбоко свързания с ДС Библиотекарски университет УниБит. Снимка: flagman.bg
  Бургаският кмет получава наградата от Светлана Шаренкова, председател на сдружение „Русофили“, и от Стоян Денчев, ректор на дълбоко свързания с ДС Библиотекарски университет УниБит.
  Снимка: flagman.bg
 • Димитър Николов бе заедно с премиера Борисов на 40-годишнината на Европейската народна партия в Люксембург на 30 май тази година. Цялото пътуване приличаше много на “сгляда” за партньорските партии в Европа. Николов определено не е “международникът” в партията. Компетентеността му в чуждите езици просто не е на ниво, което позволява да си контактува със западноевропейските партньори. Може би причината е друга. Министър-председателят е публикувал издайнически двусмислен текст за бъдещата президентска кандидатура (може би нарочно!) в личния си профил в социалните мрежи на фона на свое видео с Николов.
 • За Борисов в момента като че ли най-важно е да се хареса на Русия. Причините за това могат да бъдат много и анализът им е предмет на друг текст. Не трябва да забравяме, обаче, че кметът на Бургас Димитър Николов получи специална награда на руския президент Владимир Путин за големия си принос за укрепването и развитието на руско-българските отношения. Това се случи буквално 1 седмица, след като бе избран за зам.-председател на ГЕРБ. Случайност?

И накрая, но не последно място ще добавим и информацията от два независими източника на Терминал 3, че именно Николов е кандидатът, одобрен от ДПС и … съгласуван с Путин. Всичко това може да Ви се стори доста спекулативно, особено, след като от самия премиер Борисов чухме, че в момента е нужен друг президент на България. Очевидно това изключва кандидатурата на Николов.

Или?

 

Снимка: http://www.informo.bg/