SHARE

Силен ден е днес във връзка с недоумението от това, което се случва с Фонда за лечение на деца в чужбина.

От 11 ч. на пл. „Св. Неделя“ пред Министерството на здравеопазването е организиран протест под надслова: „Каним ви да се ядосате с нас! Ще се съберем, за да покажем, че повече няма да търпим своеволия в Център „Фонд за лечение на деца“.

Час преди това – в 10 ч., Красимира Величкова, Десислава Хурмузова, Нели Логофетова и Милена Златкова ще дадат пресконференция на тема „Лъжи, повторени 100 пъти, не стават истина, или фактите за Център „Фонд за лечение на деца“ в момента“. „Готови сме с анализа на протоколите и ще покажем данни за сгрешените и подменени решения по заявленията за лечение на деца“, написа във фейсбук Красимира Величкова – директор на Българския дарителски форум. Преди дни тя обяви решението си да напусне Обществения съвет на фонда с мотивите: „В момента Общественият съвет е безгласен орган, който не може да изпълнява своята основна функция – да пази и защитава интересите на нуждаещите се от лечение деца. Общественият съвет е поставен в ситуация да взима неинформирани решения, да преглъща подмяната на своя вот от ръководството на фонда, да потвърждава административно взети решения, с които не е съгласен“.

Това беше поредната „оставка“ в Обществения съвет, след като водещият детски нефролог доц. Анелия Буева го напусна с много подобни мотиви: в знак на несъгласие с методите на работа на новото ръководство, подмяната на решения на съвета и налагането на еднолични, административни решения в противоречие с правилника на фонда.

Организаторите на протеста днес апелират към всички, които не могат да отидат, но са съпричастни с каузата да изпратят писма на следните мейли: delovodstvo@mh.government.bg; minister@mh.government.bg; news@btv.bg; novinite@ntv.bg; news@bnt.bg с примерен текст:

Казвам се ……. Подкрепям протеста срещу ръковдството на Център „Фонд за лечение на деца“, въпреки че не мога да присъствам.
Настояваме:
– За незабавна оставка на настоящия директор проф. Владимир Пилософ.
– За гаранция от страна на Министерството на здравеопазването, че всички чакащи подпомагане ще бъдат разгледани в посочения от правилника срок от 45 дни от датата на подаване на заявлението, а вече забавените ще получат решението и/или лечението си до една седмица, считано от днес.
– За незабавна проверка на цялостната дейност на администрацията на ЦФЛД от 21.04.2016 г. до момента.
– За незабавна отмяна на приетите на 30. 08. 2016г. промени в правилника.
– За създаване на работна група с участието на излъчени от нас представители, граждански и дарителски организации, която да упражни контрол над провеждащата се проверка, да преразгледа необходимите промени в правилника и да подпомогне дейността на администрацията за определен период, до стабилизиране на институцията.
– За провеждане на конкурс за директор на фонда, с изготвени от работната група и предварително оповестени публично критерии.
Правата на българските деца да получат лечение от най-високия достижим стандарт са защитени в редица нормативни документи от национален и наднационален характер. Искаме тези права да бъдат осъществени на практика!

Цялата пресконференция можете да проследите на живо тук.