SHARE

Тази седмица в сериозната медия, която списвам – Не!Новините, посочих причината родните пенсионери да оцеляват – подобно на човека-паяк, те са ухапани от радиоактивно същество и така са придобили част от уменията му. В техния случай това е радиоактивна хлебарка, защото възрастните хора оцеляват в чутовна мизерия. Но се замислих – с оглед, че България и като цяло светът са си едни ескалиращо абсурдни локации за живеене, то какво радиоактивно създание ни е ухапало.

Защото колкото по-нелепо става, толкова не ни влияе. Колкото повече причини за яд имаме, колкото повече наглост от управляващите се проява, колкото повече несправедливост и нередности виждаме около и сред нас, толкова по-малко реагираме. Затова отсъдих, че сме жертва на ухапване от радиоактивна коала. Ако не сте запознати, тези двуутробни същества, които са известни още като пекинезите сред мечките, са сред най-глупавите същества. И ако нарисувате криво-ляво дърво на една стена и сложите коала пред него, тя няма да се умори да се опитва да се покатери на това дърво. Само че на нас никой не ни е нарисувал дори дърво.

След като изяснихме от каква радиоактивна гад сме ухапани, че да сме такива, нека набърже обзорим седмицата, преди да ви нагрубя на амеби, да се отпусна, че най-накрая съм си написал текста и да се разплуя като амеба и аз:

Прокурорите от Еврокомисията, които трябваше да наблюдават Цацаров, не дойдоха. Така и не стана ясно защо съвсем, но и не е важно. Ние, като си наблюдаваме всеки ден обвинението, знаем чии интереси се защитават, знаем за опраскванията и знаем главпрокурора кой си го избра, все едно нещо се е променило. Изобщо да не пращат наблюдатели, само да ни вдигат надеждите някой друг да ни оправи дереджето.

Междувременно Златко Баретата стана поредният знаков обвиняем, когото родната правораздавателна система канонизира. Няма нужда от реформа в правосъдието или ако има, то нека да бъде номинална. В смисъл – да сменят названията на съдебните институции, вдъхновено от реформаторския размах на Кунева.

Реформа в образователната система е да сменят названията на средните училища. Изненадващо не са се сетили да снабдяват с табелки „образцово училище“ онези учебни заведения, в които на откриването на новата дограма в стаята на седми „В“ клас са поканили да се снима някой министър.

Образцова партия е отново БСП. Корнелия Нинова занесе цветя на паметника на Тодор Живков в Правец, за да се помоли на баш-другаря за пари. Доста опозиционен жест, защото вероятно така намеква на Бойко Борисов, че не го е опазил безсмъртен. Който се е отъркал о Тато, не е сгрешил на нашата политическа сцена.

Вдъхновен от обратите в сюжета на Игра на трони Тирион Сидеров пожела да се върне към лоното на своя кум и настояща Ръка на Краля Борисов – Валери Симеонов и неговия партньор Иван Каракаланистър. Ще мътят яйца на змейове и ще си върнат Кралството.

Билетът за возене в София вече струва колкото вносна бира. Хората са недоволни, управляващите мармозетки не си и правят усилията да оправдаят поскъпването с 60% с нещо повече от очебийната измислица, че с повечето пари (като няма гаранция за повече пари, щото хората ще спрат да плащат или ползват) щели да купят нови автобуси и да инвестират. Същата логика като на винетките, дето ще оправят пътищата. Сега тия 2.3 милиарда лева за модернизирането на армията сигурно ще са предпоставка да вдигнат ДДС-то на 33%.

Роклята на някаква рожба на хора, инкрустирали с диаманти хигиенните си нокти, пък струвала колкото една средна софийска годишна заплата. Едни завиждат, други злобеят, трети анализират задълбочено по начин, по който няма да видите анализ за външния ни дълг. Знаем колко струва роклята, но не знаем колко ни е дългът. Дано на тази зрелостничка моментално ѝ дадат да управлява някоя държавна агенция или някоя институция, пускаща от ония обществени поръчки, които всеки ден ни гневят. Така ни се пада.

Иначе, като си поприказваш с хората – всеки е уверен, че е необходима революция. Да сме се събудили. Да сме се вдигнели. Да сме ги изметели. И сетне вини другите, че не правят това, което сам не прави той. Ето, четем Ботев. Възхищаваме му се. Стоим прави на сирените. Сменяме си профилните снимки.

Разбира се, всеки очаква тия други, дето ще излязат хиляди маса народ да приличат 1:1 със самия него, който нищо не прави. Защото излизащите винаги са или глупаци, или платени, или луди. И нищо няма да постигнат, защото не е това начинът. Най-лесно е да си бъдем амеби – да приемаме различни форми, различни аватари, да не правим нищо значимо и нещата да се случват покрай и въпреки нас.

Да не речете, че съм помпозен гъз, аз съм същият. Разбира се, с доста повече и всеобхватна експертиза и знам кои са истински важните неща. Но какво от това, че съм малко по-акробатична амеба?

Всичко, което правим като общество, го направи и един пулт на депутат в Парламента, изписвайки произволни символи, последвани от думата „ебати“. Да, уважаеми – изкуственият интелект вече ни замени.

снимка: Радан Кънев, специален кореспондент на Фейсбук в Парламента