SHARE

Трогателна история, която е достойна за холивудски сценарий, но се случва в реалния свят. Едно трогнато американско момче, видяло трагедията на едно спасено сирийско дете, пише до лидера на свободния свят – президента Обама. Той от своя страна отговаря подобаващо – от най-високата трибуна, събрала всички световни лидери.

Алекс е шестгодишен и живее в Ню Йорк. Миналия месец, като мнозина други, той е видял снимките на 5-годишния Омран – в кръв и пепел, оцелял и спасен след въздушните удари в сирийския град Алепо.

665003303001_5101574193001_5101159902001-vsКадрите на спасеното сирийче трогнали момчето и той решил да напише писмо до президента Барак Обама.

„Скъпи президент Обама,

Спомняте ли си момчето, прибрано от линейката в Сирия? Бихте ли отишли да го вземете и да го доведете?

Паркирайте на алеята за коли или на улицата, а ние ще ви чакаме със знамена, цветя и балони. Ще му дадем семейство и той ще е наш брат. Катрин, моята малка сестра, ще събира пеперуди и светулки за него. В училище имам приятел от Сирия – Омар, и ще го запозная с него.

Всички можем да си играем заедно.

Ще го каним на рождени дни и той ще ни научи на друг език. Ние също ще го научим на английски, точно както направихме с приятеля ми Аото от Япония. Моля, кажете му, че брат му ще се казва Алекс, който е добро момче, точно като него. Тъй като той няма да си донесе играчки и няма играчки, Катрин ще му даде своя голям бял заек на сини ресни. И аз ще му дам моето колело и ще го науча как да го кара. Ще го науча на събиране и изваждане в математиката и той може да пипне стъкления пингвин на Катрин, който е зелен. Тя не позволява на никого да го докосва.

Много ви благодаря и нямам търпение да дойдете!

Алекс

6 години”

A 6-year-old boy in New York wrote a letter to President Obama offering to share his home with Omran Daqneesh, the Syrian boy who was seen in the aftermath of an airstrike last mon
A 6-year-old boy in New York wrote a letter to President Obama offering to share his home with Omran Daqneesh, the Syrian boy who was seen in the aftermath of an airstrike last mon

Обама показа писмото на останалите световни лидери по време на Общото събрание на ООН миналата седмица, на което се дискутираше кризата в Сирия.

rtsomlr“Това са думи на шестгодишно момче. Мисля, че всички можем да се поучим от човечността на едно малко дете, което не се е научило да бъде цинично, подозрително или да се страхува от другите заради това откъде идват, как изглеждат или как се молят. Трябва да сме повече като Алекс. Представете си как би изглеждал светът, ако бяхме такива. Представете си колко страдания можеше да спрем и колко живота да спасим. Чуйте Алекс, прочете писмото му и мисля, че ще разберете защо го споделих със света.“

160922-alex-president-letter-1218p_11e841ff454f12d35a76e3c25b8bdf21-nbcnews-fp-1200-800Клипчето с писмото на Алекс и речта на Обама става хит в социалните мрежи и вече има над 240 хил. споделяния във facebook. Можете да го видите тук.

Вече от четири години се води битка за овладяването на най-големия град в Сирия. Всички страни в многополюсния конфликт – бунтовници, САЩ, Русия, режима на Башар Асад, ДАЕШ – виждат Алепо като ключа към победата, заради което и там терорът от войната е най-видим. В “Сирийския Сталинград”, както го наричат анализатори са загинали хиляди, а стотици хиляди са напуснали града. През 2016 г. бунтовническите сили, подкрепяни от САЩ, правят сериозни завоевания в града, което предизвиква и мощна серия от въздушни удари, убила стотици невинни цивилни, от ответната страна. За действията международни организации, ракетни експерти и западни правителства обвиняват Русия, която до ден днешен отрича това и последващите удари в региона.