SHARE

И тази седмица България присъства в световните медии със станалите традиционни вече теми – бежанци, бедност, енергийни проекти и черноморски инциденти с туристи. Освен тях обаче тази седмица няколко английски и немски издания са обърнали поглед на пожара на четирите тютюневи склада в Пловдив.

Американската архитектка Меган Луенбърг, която живее в България, е публикувала статия на 22 март в Archdaily за незаконното събаряне на част от тютюневия склад в Пловдив по-рано през годината. Думите, които е написала тогава са също толкова актуални и за днешните събития.

“Без ясен виновник и без явно обяснение за случилото се, със съзнанието за всички предишни случаи, когато тази история се е повтаряла, и с една вече почти изцяло разрушена сграда повечето хора приемат настоящата ситуация, като повдигат рамене и казват: „Така е…“.

Възмутените и онези, които настояват сградите да бъдат възстановени отново, са посрещнати с обяснението “Така е”. Тяхната смелост е посрещната от думите: „И това ще отмине, медиите скоро ще го забравят“. От своя страна медиите отразяват събитието с водещи, които съобщават на притаилите дъх зрители: “В тази страна… така е”. И така, познатото чувство на безпомощност се потвърждава и желанието да се предприемат действия – изпарява.”

Събитието е отразено и от немските медии, като е поставен акцент на това, че скандалният пожар се случва в Европейската столица на културата за 2019 г.

“В българския Пловдив, Европейска столица на културата за 2019 г., са изгорели няколко архитектурно значими тютюневи склада”, пише Berliner Morgenpost.

От Bild съобщават, че “протест през месец март е спрял разрушаването на цигарените складове, които са построени през 1920 г. Годините вече почти напълно са унищожили отличителните сгради“.

“Тютюневите складове са част от богатото културно наследство на Пловдив. Траки, римляни, турци и български възрожденци са оставили своя белег в историята на втория по големина град в България”, пише немското издание.

Освен пловдивския пазар, икономическото състояние на държавата ни и газовите игри на премиера Борисов също са намерили място в чуждестранни издания.

В румънското издание Business Review  е публикувана статията Румъния и България, най-бедните страни на ЕС с най-голям риск за социално изключване”.

“За 2014 г. 24,1% от цялото население на ЕС живее в риск от изпадане в бедност и социално изключване. В Чехия 14,8% от населението е изправено пред подобни рискове, в Нидерландия – 16,5%, и в Швеция – 16,9% – двойно по-голям е рисковият процент в Румъния и България според Евростат”, пише в статията.

От руското издание „Взгляд„, проводник на руската пропаганда, съобщават за срещата на българското правителство със седемнадесет газови корпорации, включително и „Газпром“, BP, OMV и др., във Варна на 4 и 5 септември. На срещата ще бъде обсъждано бъдещето на газовия хъб “Балкан”. На срещата ще присъства и премиерът на България Бойко Борисов, както и представител на Европейската комисия.

Друга тема, отразена в чуждестранните медии, е нелегалният трафик на хора за Европа и действията на българската държава по случая.

Завързани под камиона от България до Германия е статията в италианското издание Il Tempo. В нея се разказва за това как трафикантите на хора пренасят имигранти в Европейския съюз. Трафикантите са били спрени в Италия от полицията, която открила няколко души завързани под камиона. Ако не са били открити, пътниците са щели да умрат след няколко часа, защото са били дехидратирани, настинали, дишащи пушека на камиона и с множество рани.

Друга новина за нелегални трафиканти също е отразена от световните агенции. На четирима афганистанци са повдигнати обвинения от българските служби за незаконен трафик на хора. “България въведе по-строги наказателни санкции миналата година, за да откаже бежанците да преминават нелегално границата”, коментира агенция Ройтерс.

И на последно място, британският Daily Mail и тази седмица не е пропуснал да отрази смъртен случай в България. “Изключителен” учител на 24 г. умира часове след като пристига в български курорт, защото отива да гребе в плитки води и го помита голяма вълна” е заглавието на статията.

От статията става ясно, че тъжният инцидент не е сполетял британския учител “часове след като пристига”, а на втория ден от неговата почивка, както и че той и приятелите му са употребили алкохол, преди да влязат в морето, а починалият не е бил опитен плувец. Загубата на човешки живот е трагедия, но е особено цинично, когато тя се използва за продължаващата със седмици негативна кампания на Daily Mail.

*Корекция: В първоначалния вариант на бюлетина не беше уточнено, че статията на  Меган Луенбърг в Archdaily е от 22 март 2016 г. и обсъжда предишно събитие. 

SHARE