SHARE

Лидерът на либералите в Европейския парламент Ги Верхофстад разкритикува българското правителство за скандалните назначения на “Обединени патриоти” на лица, които отдават нацистки поздрави и вицепремиера, който си е правил “майтапчийски снимки” в концентрационен лагер. Тези събития поставят под въпрос бъдещето на България и успешното провеждане на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС според лидера на АЛДЕ.

Публикуваме цялата декларация без съкращения. Акцентите са на „Терминал 3“:

„Бъдещето на България не бива да бъде в ръцете на крайни националисти. Много съм загрижен, тъй като участието на „Обединените патриоти“ в управлението поставя под въпрос ценностите, в които страната се е врекла при присъединяването си към Европейския съюз. Европа вече изпита какво се случва, когато ксенофобията и езикът на омразата спечелят, когато обществата се поляризират и разделят на етническа основа. Не бива да допускаме тази грешка отново.

Министър-председателят на България Бойко Борисов, а заедно с него и семейството на ЕНП носят отговорност за бъдещето на България, както и за успешното провеждане на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Министър-председателят Борисов трябва са преразгледа коалиционните си взаимоотношения и да покаже, че ще има нулева толерантност към крайни и националистически прояви на членове на правителство. 

Семейство на АЛДЕ ще наблюдава действията и политиките на това правителство много отблизо.“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.