SHARE

Когато младият малиец, наскоро дошъл във Франция, вижда дете, което виси от четвъртия етаж на сграда, той не се колебае какво трябва да направи – а именно да изкачи четири етажа по фасадата на сградата, за да го спаси. 

От септември насам – от пристигането си в страната, Мамоду Гасама чака регуларизация на своя статут. Емигрантът е пристигнал във Франция, където – както споделя в телефонен разговор с кмета на Париж Ан Идалго, която се обажда да му засвидетелства благодарност – се надява да започне нов живот. 

https://twitter.com/Adil__Brown/status/1000739132501626881

 

Днес той се срещна с президента на страната Еманюел Макрон, по чиято покана двамата проведоха разговор лице в лице в Елисайския дворец. Макрон пое отговорност за административната обработка на документацията на малиеца. Нещо повече – Макрон обеща, че за Гасама има и място в парижките Sapeurs-Pompiers или Парижката противопожарна бригада, които отговарят за всякакви спешни случаи – пожари, инциденти, бедствия и са едни от най-високо оценяваните държавни служители в страната, които се грижат за сигурността на французите.

Тъй като имаме нужда от такива героични постъпки всеки ден, г-н Гасама има възможност, ако пожелае, да бъде част от нашите всекидневни герои„, обяви Елисайският дворец в официално съобщение.

От своя страна Парижката противопожарна бригада заяви, че „г-н Мамоду Гасама споделя ценностите на Парижката противопожарна бригада! Ние сме готови да го приемем!

Макрон подчерта, че помощта на властите за ситуацията на Гасама е изключение и че един акт на невероятна смелост не е равнозначен на политика. „Не може да осигурим документи на всички, които идват от Мали“, държава, която продължава да бъде разкъсвана от военни конфликти. „Когато те са в опасност им даваме убежище, но не поради икономически причини. Но що се отнася то Вас, Вие сте направили нещо изключително. Дори ако не е било премислено, това е демонстрация на смелост и сила, която заслужава възхищението на всички. Това обяснява и моето изключително решение“, каза Макрон по време на срещата с Гасама. „Франция е синоним на желание, а г-н Гасама демонстрира с действията си, че той има това желание„, заяви държавния глава в своя профил в Туитър.

Гасама е получил и медал от града Монтрьой, където се разиграва случката. Кметът на града Матрис Бесак заяви, че той ще стане почетен гражданин на града.

„Човечността няма паспорт, няма раса и няма религия“, написаха потребители в Туитър, които благодарят на Мамоду и го наричат герой. Що се отнася до родителите на детето, които са го оставили само в апартамента, баща му е задържан от полицията поради „неспособност да изпълнява родителските си задължения“. Майката на детето не е била в Париж в момента на инцидента.

За Мамоду може да прочетете още, като просто потърсите в интернет „парижкия Спайдърмен“, както стана известен в часовете след инцидента.

Снимка: Елисейски дворец 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.