SHARE

Две имена, спрягани за бъдещ външен министър, зад които стоят силни лобита, се появиха като конкуренция на доскоро смятания за сигурен настоящ служебен министър Ради Найденов. Това са Димитър Абаджиев и Ирина Бокова, които вече са в най-краткия списък на възможни външни министри, научи „Терминал 3“ от източници, близки до преговарящите за сформиране на ново правителство.

Посланикът на страната ни в Словения Димитър Абаджиев има сериозни шансове да заеме поста министър на външните работи, Абаджиев е получил подкрепата на кръговете около Делян Пеевски, след като сам се е предложил за позицията. Преди да стане посланик в Любляна, Абаджиев бе консул на България в Шанхай с основната задача да представлява търговските интереси на корпулентния депутат от групата на ДПС, който през 2015 г. търсеше реализация за някои от бизнесите си на огромния китайски пазар.

Абаджиев не е свързван единствено с Пеевски. Той бе посочен и като възможен “наследник” на “България без цензура” лично от Николай Бареков, след като последният стана евродепутат. Нещо повече, Абаджиев повтаряше реториката на Бареков срещу Бойко Борисов и ГЕРБ, като дори в интервю пред „Гласове“ Абаджиев заявява, че: „Произходът на хората, които управляват ГЕРБ и БСП, е един и същ. „България без цензура“ ще играе важна роля и може би ще бъде основната опозиционна сила”. На въпрос дали би подкрепил Бареков за министър-председател той отговаря: „Защо не? Аз вече го подкрепям. С какво той е по-неспособен от Борисов например?”.

В настоящия момент Бареков е член на умерено евроскептичната група на европейските консерватори и реформисти, към които принадлежи партията, блокираща ЕС, на Качински в Полша и оттеглящите Обединеното кралство от съюза британски консерватори. На България й предстои да председателства Европейския съвет в началото на 2018 г. и външният министър заема основна роля като изразител на българската позиция в ЕС и европейската позиция пред света по време на този процес.

Димитър Абаджиев е преминал през почти всички десни партийни проекти в съвременната история на България – СДС, ДСБ, РЗС на Яне Янев. Той е и вторият най-често посещавал Цветан Василев човек – 42 пъти – според излезлите портиерски тефтери за посещенията при бившия банкер, пише в. „Капитал“. На няколко от тези срещи е присъствало и лицето Стамен Станчев, осъден през 2013 г. в Румъния на 11 години затвор за създаване и съдействие на престъпна група.

Професионалната подготовка и кариера на Абаджиев дори не може да бъде сравнявана с тази на Ради Найденов, преминал през всяко едно ниво на дипломатическата служба, изпълнявал и функцията на постоянен секретар на МВнР, най-висшата професионална длъжност в системата.

Историята за това кой ще заеме позицията на външен министър не завършва с Абаджиев. Обсъжда се и името на Ирина Бокова, чийто мандат като генерален директор на ЮНЕСКО изтича тази година.  Тя се ползва и със силната подкрепа на БСП и част от “Обединени патриоти” според източните на „Терминал 3“, като целта е назначението й да се оправдае под формата на т.нар. “национално единство”.

Срещу нея имаше силна опозиция от страна на Великобритания и Германия да заеме поста генерален секретар на ООН, а опозиция изрази и премиерът на Унгария Виктор Орбан, с когото Борисов държи да има близки отношения. Ще бъде изключително странно външният министър на България по време на председателството ни на ЕС да бъде човек, посрещнал опозиция на ключови европейски столици в кампанията си за високия пост в ООН.

Бокова присъстваше и в изтекъл списък за дипломатическите назначения, които е трябвало да направи настоящото служебно правителство. В този списък, разпространен от Faktor.bg, присъстваха и имената на Любомир Иванов, Атанас Кръстин, Красимир Тулечки, Ганчо Ганев, Ангел Орбецов, Райко Райчев, самия Ради Найденов и Цветлин Йовчев.

Списъкът според източниците на „Терминал 3“ е автентичен и е изготвен от екипа на президента Румен Радев. Служебното правителство е отказало да извърши назначенията, което заедно със законопроекта за ограничаване на правата на българите, живеещи в чужбина, е довело до допълнителен конфликт между премиера Герджиков и президента Радев. По сведения на „Терминал 3“ двамата не си говорят от повторния опит на екипа на Радев да публикува законопроекта за уседналост на гласуващите, при който той срещна опозицията на премиера и служебния правосъден министър.

Президент и премиер се подминаха и по време на влизането си в парламента по време на тържественото откриване на Народното събрание.

По протокол най-важният гост винаги идва последен, което предполага президентът Радев да пристигне в Народното събрание след всички останали. Но в случая протоколът не бе спазен и ескортът на Радев пристигна преди този на служебния премиер, което даде възможност на Радев да говори пред журналистите, докато проф. Герджиков премина през кулоарите на парламента.

По време на българското председателство на Европейския съвет е възможно страната ни да има освен президент, известен международно най-вече с проруските си възгледи за Крим и Украйна, също и външен министър, излъчен от #КОЙ, или пък ярък представител на бившата комунистическа номенклатура, за когото „Терминал 3“ вече писа, че е удобният кандидат на Путин в надпреварата за най-високия административен пост в ООН.

 Снимка: NBC 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.