SHARE

Знаете ли какво е пастафарианизъм?

Оказва се, че това е пародийна религия (ама оксиморон, а?), почитаща като свое централно божество т. нар. летящо спагетено чудовище.

Да си призная, и аз допреди време не знаех нищо по въпроса, докато не прочетох за правната битка, която австриецът Нико Алм е спечелил съвсем на скоро.

Нико Алм твърди, че по религиозни убеждения е

пастафарианец

и когато дошло време да смени шофьорската си книжка,  се снимал с гевгир (нали така се казва този домакински съд?) на главата, за да може “да демонстрира това си убеждение колкото се може по-публично”.

Това му желание обаче веднага попаднало в

конфликт

с действащото австрийско законодателство, което изисква от притежателите на лични документи (шофьорската книжка също е такъв документ) да поставят в личните си документи само такива снимки, на които главите им да са “свободни от шапки или други покривала”.

В заявлението си до полицията Нико се позовал на единственото

изключение

в закона, а именно шапката или покривалото да е религиозно мотивирана.

След тригодишни ходения по мъките, включващи и психиатричен преглед, Нико успял да убеди властите да спазят конституционално гарантираната му свобода на религиозни убеждения и сега

крайният резултат

за него изглежда така:

Куриоз?

Според мен поредното доказателство, че вярата в края на краищата премества планини.

Текстът е препубликуван от блога на автора De Libertate Iuris Digitalis с негово разрешение и допълнения. Заглавието е на редакцията на „Терминал 3“.