SHARE

Да обичаш България не означава да се биеш показно в гърдите, че си патриот.

Нито да подкрепяш „нашите“ при всяко спортно събитие.

Или да редиш салати и ястия в цветовете на българското знаме.

Още по-малко да обичаш България означава да поставяш знак за равенство между България и Русия или да си готов без капка мисъл да сервилничиш на руските интереси в България, на Балканите или в Европа.

Да обичаш България не се изразява в това да мразиш турците и циганите, да говориш героично за опасността от ислямизация, циганизация, турцизация, докато възпроизвеждаш българската байганьовщина.

Да обичаш България означава нещо много просто: да знаеш, че никъде по света и тук в България няма нищо по-ценно от свободата на личността и обществото, че свободата трябва да се защитава всеки ден, срещу всеки, който посяга на нея.

Защото без свобода няма пълноценно развитие нито на личността, нито на обществото. Да обичаш България означава да даваш това, което зависи от теб, за да бъде страната ни място на справедлив ред, добрина и човечност, където всеки може да живее достойно. Честит празник на всички, които наистина обичат България!

*Текстът е препублукуван от фейсбук профила на автора с негово разрешение. Заглавието и акцентите са на редакцията на „Терминал 3“.