SHARE

След като Доналд Тръмп наложи временна забрана от 90 дни за влизането в САЩ на граждани от 7 мюсюлмански страни и постоянна забрана за бежанци от Сирия, се надигнаха протести, съдии временно блокираха забраната и и.д. главен прокурор нареди да се спре нейното изпълнение и бе уволнен за тази си постъпка.

В много градове, както и на международните летища в Ню Йорк, Вашингтон, Чикаго и Лос Анджелис се надигнаха масови протести и множество юристи предлагат безплатна правна помощ на хората, които са блокирани по летищата заради забраната. Множество общественици, политици, артисти и директори на компании се обявиха против забраната, като от Starbucks дори обявиха, че ще се фокусират върху наемането на бежанци в отговор на забраната. Самият Тръмп не отстъпва от решението си, но държи то да не се нарича мюсюлманска забрана, а „екстремен проучвателен процес“.

Още реакции след решението на Доналд Тръмп:

Андрю Куомо, губернатор на Ню Йорк

Като нюйоркчанин аз съм мюсюлманин. Като нюйоркчанин аз съм евреин. Като нюйоркчанин аз съм чернокож, аз съм гей, аз съм инвалид, аз съм жена, която иска решава за здравето си и прави своите избори, защото като нюйоркчанин всички сме една общност и Ню Йорк е общност, съставена от всички гореизброени.

Списание GQ

Доналд Тръмп е бесен защо всички наричат неговата мюсюлманска забрана – мюсюлманска забрана.

Ричард Брансън, филантроп,  собственик на конгломерата Virgin 

Отварянето на вратата за “изтощените и бедни люде, бленуващи да дишат свободно” прави Америка велика повече от 240 години. Ако животът, свободата, стремежът към щастие са двигателят на американската мечта, то имиграцията е нейното гориво. И мнозина сред десетките милиони, които стигат до американския бряг с надежда за по-добър живот, са бежанци, изгубили всичко – от европейските евреи, бягащи от преследване в нацистка Германия, до виетнамците, надяващи се да започнат по-добър живот след края на войната, която разпокъса тяхната страна.

За тях САЩ отстояваха и продължават да отстояват живот, свободен от потисничество и страх, рай на свободата и възможностите, без значение цвета на кожата и вероизповеданието. Само си представете колко много от днешните истински американски истории на успеха са истории на бежанци. Алберт Айнщайн и бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт, съоснователят на „Гугъл“ Сергей Брин и артистът Вайклеф Жан са пример за многото други, чийто етнос и религия не са от значение. От значение е било, че те са се нуждаели от състрадателно приветствие и ново начало.

Ангела Меркел, канцлер на Германия

Нужната и решителна битка срещу тероризма не оправдава всеобхватно подозиране на всички хора от определена вяра – в случая мюсюлмани или хора от определена страна.

По мое мнение това действие е обратно на основните международни принципи на закрила на бежанците и международно сътрудничество.

Джъстин Трюдо, премиер на Канада

Към всички, които бягат от преследване, терор и война, канадците ви приветстваме без значение от вярата ви. Разнообразието е нашата сила, добре дошли в Канада.

Хилъри Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ и опонент на Доналд Тръмп на президентските избори

Заставам с хората, събрали се тази вечер в страната ни, които защитават ценностите и конституцията ни. Ние не сме такива.

Джоан Роулинг, автор на поредицата “Хари Потър”

Към американците, които ми казват колко ги е срам: имате доста съмишленици от другата страна на Атлантика днес.

Риана, певица 

Отвратена съм! Новините са ужасяващи! Америка се разпада право пред очите ни! Какво безнравствено прасе трябва да си, за да въведеш подобна глупост!!

Иън Макгрегър, актьор от сагата “Междузвездни войни”

Мисля си за всички сирийски семейства, с които се срещнах в Ирак миналата година в окаяните бежански лагери и колко безнадеждно бе чувството. Толкова по-лошо е сега.

Марк Зукърбърг, създател на facebook

Прапрародителите ми са дошли от Германия, Австрия и Полша. Родителите на Присила са бежанци от Китай и Виетнам. Съединените щати са нация от имигранти и трябва да се гордеем от това.

Като много от вас аз съм притеснен от въздействието на наскорошните изпълнителни заповеди, подписани от президента Тръмп.

Трябва да опазим страната ни, но това трябва да стане, като се фокусираме върху хората, които наистина представляват заплаха. Разширяването на фокуса на правоприлагането отвъд хората, които представляват истинска заплаха, ще донесе по-малко безопасност за американците, като отклони ресурси, докато милиони души без документи, които не представляват заплаха, ще живеят в страх от депортиране.

Барак Обама в безпрецедентна критика към следващ президент, в съобщение от говорителя му 

Гражданите, упражняващи конституционното си право на събиране, организиране, както и правото им да бъдат чути от техните избрани представители, е точно каквото очакваме да видим, когато са заложени американските ценности

По отношение на сравненията с външнополитическите решения на президента Обама, както сме чували и преди, президентът е фундаментално несъгласен с идеята за дискриминация към личности на основания тяхвата вяра или религия.

Хауърд Шулц, изпълнителен директор на Starbucks

Живеем в безпрецедентни времена, в които сме свидетели как съвестта на страната ни и обещанието за американската мечта са поставяни под въпрос. В тези несигурни времена трябва да предприем различни мерки и средства за комуникация от тези използвани в миналото.

Има повече от 65 милиона граждани на света, които са признати за бежанци от Обединените нации и изработваме план да наемем 10 000 от тях в следващите пет години в 75-те страни по света, в които „Старбъкс“ има бизнес. И ще започнем усилията си тук в САЩ, като първоначалният ни фокус ще е в наемането на личности, които са служили с американските военни като преводачи и помощен персонал в различните страни, където армията е искала тяхната помощ.

Тим Кук, изпълнителен директор на Apple

Apple е отворен. Отворен към всички, без значение откъде те идват, какъв език говорят, кого обичат или как се изповядват. Нашите служители представляват най-добрият талант на света и нашият екип идва от всички краища на света.

По думите на д-р Мартин Лутър Кинг: “Може всички да сме дошли от различни кораби, но сега сме на една и съща лодка”.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.