SHARE

Референдумът за излизане от Европейския Съюз беше уникален със солидния консенсус в академичната, икономическата, финансовата общност, че Брекзит ще има ужасни последици както за Великобритания, така и за Европа и света като цяло.

Няколко дни преди референдума един британски министър, подкрепящ излизането от Европейския Съюз даде, може би, най-точното описание на настроението във Великобритания. Той каза, че няма значение какво казват специалистите, защото на хората им е омръзнало да слушат експертите. Подобно на хората, които не ваксинират децата си, защото им е омръзнало да слушат доктори и смятат, че вътрешното им чувство може да надвие всякаква научна истина, британските гласоподаватели предпочетоха популизма пред здравия разум и дадоха начало на най-трудния развод в историята на човечеството.

На народа му е омръзнало от експертите, защото те не дават лесни решения. Популистите, от друга страна знаят всички отговори. Нямаш работа? Ще спрем емиграцията и ще имаш. Нямаш пари? Ще спрем да даваме пари на ЕС и ще имаш. Икономистите, учените, военните, не могат да помислят и половината от това, което един най-обикновен квартален пияница, като Найджъл Фараж може да обещае за една сутрин. В един свят, управляван от реалити телевизия, свят, в който телевизионните реклами обещават да отслабнеш с 20 килограма за месец като ядеш двойно повече, свят, който няма личен спомен от последната голяма война, здравият икономически разум просто няма място.

Крайният популизъм се опитва да превземе Европа от много време. Засега успяваше да се провали – във Франция, в Австрия, в източната част на континента. Огромната ирония е, че успя да пробие именно в най-зрялата, просветена демокрация – английската. Дали това ще доведе до дълга поредица лоши новини или ще даде необходмия стимул за дълбока реформа на Европейския Съюз – тепърва ще видим. Дали враговете на демокрацията – от Путин, през Ердоган до ДАЕШ – ще успеят да се възползват от ситуацията – също.

Няколко часа след обявяването на официалните резултати, архитектите на Brexit вече официално признават, че са създали една гигантска измама:

Фараж се отметна от твърдението, че брекзит ще даде още 350 милиона паунда на седмица за здравеопазване

Борис Джонсън в речта си говори дълго за правата на емигрантите и намекна, че иска да запази свободното движение на хора.

Камерън се отметна от обещанието още на същия ден да започне формалната процедура и поиска поне три месеца отсрочка (в които да слезе от сцената). Започва шикалкавене, обяснения и още лъжи.

За да имаме крайния резултат – една Англия още по-зависима от Брюксел, но без право на глас, една обединена Ирландия, една независима Шотландия и едни добре нахранени евразийски тролове.

Неизвестните са много. Това, което знаем със сигурност е, че пътят ще е труден. Но, докато английският пенсионер наблюдава как Шотландия и Северна Ирландия обявяват независимост, валутата и жилищата се обезценяват, фондовата борса се срива и изяжда спестяванията му, той поне ще има утехата, че не се е поддал на шантажа на експертите, които толкова много време тероризират НАРОДА със своите статистически анализи и здрав разум.