SHARE

Народният представител Десислава Атанасова започна отчаяно да коментира във фб как нямало такова нещо за намордниците и то си било в закона.
Обясних и на нея, но държа да стане ясно и тук.

Ето проектозакона и настоящия закон

Настоящ: Чл. 177. (1) Забранява се:
3. извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета – и без намордник;
Към този закон има и точка:
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1. По смисъла на този закон:
1. „Агресивни кучета“ са кучета, които проявяват спонтанна неадекватна реакция,
насочена срещу хора или животни, която в зависимост от силата и нейното естество би
могла да доведе до нараняване или причиняване на смърт.

Предложението можете да видите тук

Г-жа народният представител се опитва да обясни, че винаги си го имало това за намордниците и нямало страшно.
Всеки юрист ще потвърди – между гласуванията текстовете се променят. Внасят се корекции.

В нашия случай Валери Симеонов и още няколко зловредни типове, яхнали популизма, поискаха ВСИЧКИ да са с намордник.
Г-жа народният представител НЕ може да ни гарантира, че Симеонов няма да промени текста. Не може да ми обещае, че няма да има проблем. В парламента не просто пращаме текст и той се гласува. Минава комисии и се обсъжда, променя, уж прецизира. Да се опитва да успокоява така хората е обидно за интелекта, както и за нейния.

Реакцията на хората е точно срещу това! Популизмът, който се отключи с тези текстове. Депутатите трябва да са наясно, че слагането на намордник на всички кучета е НЕПРИЕМЛИВО. Как да стане без позиция? Без становище?

Текстът за агресията е изключително неясен. Утре комшийката, с която сте в непрекъснат конфликт заради саксии с мушкато или теч в кухнята, ще докладва животното ви за агресивно. Кой тогава ще определи агресивно ли е? Някоя леля в общината? По кои критерии?

Кое кара когото и да било да мисли, че намордникът ще редуцира трагичните инциденти? Защо вместо тъпотии не се ангажираме с прецизни текстове? Стига с тая агресия и намордници! Поискайте стопаните на едри животни да сключват застраховки. Всички да са на повод. Организирайте площадки за разходка и игра. Изискайте най-сетне всички кучета да са с чип и регистрирани. Изискайте обучение на стопани и домашни любимци и да е задължително. Създайте общност от отговорни хора, а не правете нов, неработещ текст. Забранете продажбите и нерегламентираното въдене. Защо кучета под 5 кг да са без повод? Защо всеки с куче над 5 кг трябва да е жертва на тая тъпотия? Какво се случва със Зоополицията?

Та айде малко по-сериозно и хайде да чуем гласа на стопаните, преди да обясняваме, че всичко е шест и няма страшно! Има много по-важни неща да се решават.

Намордникът е опасен! #БезНамордник!

SHARE
Д-р Мила Бобадова, управител на Ветеринарна клиника "Добро хрумване"