SHARE

Нико Розберг не е брат на Елена Розберг.

Син  е на Кеке и Сина Розберг. Кеке е известен с това, че е шампионът на „Уилямс“ от 1982 г. Нищо че през въпросната година печели само едно състезание. Нико се ражда във Висбаден, Германия, през 1985 г. Започва с картинг на шест, защото всички, които пътуват към Формула 1, тръгват оттам.

collage-nico

Някъде там през 2000 година той среща Люис Хамилтън и дори за кратко са съотборници. Следват успехи, шампионска титла във Формула BMW през 2002 г., шампионска титла в GP2 сериите през 2005 г., за да стигне до мечтаното място в кокпита на Формула 1 болид.

_79130930_lewishamiltonandnicorosberg
Люис Хамилтън и Нико Розберг в юношеските си години.

Годината е 2006, болидът е Williams, резултатите посредствени. Той все пак е новак, болидът не е кой знае какво, а и това е най-оспорваното и сериозно състезание на планетата. Същата година Алонсо детронира седемкратния шампион Шумахер.

Шумахер,  с когото ще станат съотборници в 2010. Заедно в един амбициозен проект на „Мерцедес“,  германски болид с германски двигател и германски пилоти. Можете да си представите какво му е било да го поставят до този колос на спорта. Нико обаче се труди здраво и три години поред финишира пред Шумахер. В този период „Мерцедес“ развива автомобила и техническите дефекти често са пречка за добро класиране.

Нико Розберг и Михаел Шумахер, Щутгарт 2010 г.
Нико Розберг и Михаел Шумахер, Щутгарт 2010 г.

Така до 2014, когато след генерални промени в техническия правилник на Формула 1 двигателят на „Мерцедес“ се оказва най-силният. Нико вече има нов  съотборник, също толкова амбициозен. Това е Люис Хамилтън, започнал една година по-късно кариерата си във Формулата, но вече постигнал първата си шампионска титла. Пак греда за Нико.

Двамата разполагат с еднакви болиди, всичко опира до пилота… Две години се състезават, прийомите стават все по-мръсни, надпреварата по-опасна.

Люис Хамилтън и Нико розберг, Bahrain International Circuit, 2014 г.
Люис Хамилтън и Нико Розберг, Bahrain International Circuit, 2014 г.

Две години поред Хамилтън побеждава, до 27 ноември 2016, когато Нико най-сетне стигна до най-високото място и детронира Хамилтън. Poetic justice! През  всичките тези години Нико тренира, а Люис е рок звезда. Атмосферата в отбора е всичко друго освен нормална. За това свидетелства интервю на Рос Браун, собственик на отбора до 2010, останал като ръководител след покупката, но до 2013, когато дори на него му писва и си тръгва. За новия мениджмънт по-важни са продажбите и маркетингът, спортът отива на заден план. Отборът така или иначе печели в почти всяко състезание. Важно е обаче да има постановка, история с победител и победени и най-простото е да противопоставят съотборниците. Люис е до толкова безцеремонен, че в последните обиколки на финалното за сезона състезание нарочно бави темпото си, за да могат третият и четвъртият да настигнат Нико и да го атакуват, но и това последно изпитание е преодоляно.

Така, когато Нико застана от страната на победителя в постановката, реши да слезе от сцената и каза стига! Явно му е коствало повече от много да постигне шампионската титла и не иска да я губи. Явно зад блясъка и еуфорията на този спорт е доста тъмно и тягостно. Явно тези 22-ма най-бързи пилоти на планетата рискуват всичко заради амбицията, да са номер едно и да достигнат върха. Искат се кураж и воля, когато си там горе, да се откажеш сам от това усещане, за удовлетворена амбиция. Да се отърсиш от опиянението на триумфа, за да остане нещо от теб и за най-близките ти. Тези, които са били до теб през цялото това пътуване към върха в кариерата и са те подкрепяли, но просто са били извън кадър.

022516-motor-nico-rosberg-testing-barcelona-vresize-1200-675-high-93За това си решение Нико заслужава аплодисменти и уважение.