SHARE

Три часа продължи първата част от срещата между двамата президенти – на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Санкт Петербург. Към двамата държавни глави са се присъединили и въшните министри на Русия и Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу, директорът на “Газпром” Алексей Милер и други представителите на правителствата.

По време на пресконференция стана ясно, че Ердоган и Путин тепърва ще обсъждат ситуацията в Сирия, а в първата част двамата лидери са обсъждали различни проекти между двете страни.

Турският президент Ердоган обяви, че Турски поток ще бъде възроден, а Анакара ще даде статус на “стратегическа инвестиция” на проекта АЕЦ Аккую (проект с участието на Росатом).

Относно проекта, който касае България – Южен поток, руският президент заяви, че вижда желанието на България да се върне към този проект, но след като европейските партньори са казали, че не отговаря на европейското законодателство и Русия търпи определени загуби от този отказ, то сега са нужни железобетонни гаранции от юридически характер, че той може да бъде реализиран.

„Мислехме, че българската страна може да се върне към този проект [Южен Поток], но на нас са ни нужни железобетонни гаранции, че той ще се състои. Такива няма!”

Забелязаха се и затоплените отношения между двамата лидери. Ердоган говори за “отношения на любов” и нарече Путин “моя скъп приятел”.

* Цитатите на Владимир Путин са изведени от провелата се на живо пресконференция