SHARE

Българите гладуват за сатира, констатира New York Times, същевременно канадският журналист Майкъл Колборн разказва за българските фабрики за фалшиви новини, а британското издание METRO пише за високите шансове на Кристиан Костов в „Евровизия“. 

Във фокуса на The New York Times попада българският сатиричен вестник „Прас-Прес”. Кореспондентът Боряна Джамбазова разказва за нарастващата популярност на изданието, описвайки успеха на “Прас-Прес” като глад на българите за  “сатира, която  минава отвъд границите на добрия вкус”. Читатели сравняват сатиричния вестник с френския Charlie Hebdo, коментира The New York Times.

“Дори мишените на подигравките четат вестника. Г-н Бойко Борисов, който започна трети мандат като премиер в четвъртък след изборите миналия месец, се причислява към абонатите на изданието, въпреки че казва, че го рисуват прекалено дебел”, пише Джамбазова. Материалът анализира трудностите, които сатиричното издание трябваше да преодолее, след като първи брой бе спрян от разпространение поради предполагаем конфликт на интереси. 

Статията цитира заключенията от доклада на “Репортери без граници”, който заяви, че “журналистите в България работят в среда, доминирана от корупция и сблъсъци между медии, политици и олигарси”.

Други статии от седмицата:

За един ден семейство от Плиска публикува над над сто поста срещу бежанци, турци и цигани; същевременно възхваляват Владимир Путин и БСП – това са български агенции за фалшиви новини, които работят не за Москва, а за лични интереси, пише канадският журналист Майкъл Колборн за Codastory. Семейството се посвещава изцяло на разпространението на проруска пропаганда като начин на противопоставяне срещу една от управляващите партии – ГЕРБ. С възхвала на руските политики семейството иска да намали „вредното западно влияние”.

Русия непосредствено печели от пропагандата, коментира Coda. В материала, разбира се, присъства Делян Пеевски, определен като “проруски олигарх”, и влиянието му над медиите в България. 

Истинският фокус на статията е “бащата на тролското семейство” – Стефан Пройнов, който се занимава с разпространяването на материали с цел да дискредитира правителството. Осъществявайки лична вендета, “Пройнов и новинарската му агенция “Булпрес” се асоциират с над 23.000 регистрирани домейна”, пише Колборн.

“Дезинформацията в България не се осъществява единствено от провинциални тролове”, заключва журналистът. Колборн рисува детайлна картина на проруската пропаганда в страната, позовавайки се на анализа на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания.

“Да рисуваш по монументи остава модерно в България”, пише The Balkan Insight. Журналистът Мария Черешева коментира поругаването на паметника на жертвите на комунистическия режим в Бургас, което предизвика остра реакция и бе прието като обида над паметта на жертвите на репресиите на социализма.

“Изкуство или политика?”, пита Черешева. В своя материал тя поставя акта в контраст с превръщането на паметници на социализма в съвременно изкуство, припомняйки трансформацията на фигурите на паметника на съветската армия в символи на поп културата – акт, който бе посрещнат с бурни овации по света и у нас, но бе осъден от Русия. 

Последваха множество сходни действия, които използват исторически паметници за изразяване на политически убеждения. Материалът дава пример с пребоядисването на паметника в розово с надписа “България се извинява” през 2013 г. във връзка с участието на България през 1986 г. в съветското потушаване на т.нар. “Пражка пролет” в Чехословакия, както и в цветовете на Украйна по време на протестите Евромайдан през 2014 г. Черешева говори за проблемите на България с приемането на колективното си минало, противоречивото отношение на властта към проблема, както и историческата етика, свързана с вандализирането на монументи в страната. 

Британското издание METRO коментира представянето на Кристиан Костов в „Евровизия“ като впечатляващо.

“Само на 17 години, Кристиан Костов продължава да удивлява всички”, разказва изданието, коментирайки, че българинът има потенциал да е първият победител на страната в конкурса. Според METRO Кристиан е освободен и успява да импровизира, докато в същото време запазва перфектен контрол над гласа си и представянето му става все по-добрo след всяко изпълнение. Статията твърди, че липсата на участие на Русия в „Евровизия“ тази година може да е от полза на Кристиан, защото така съседните държави ще са по-склонни да подкрепят български участник.

Бюлетина изготви Мария Никодимова.

Снимка: Архив на „Прес-Прес„, бр. 5. Новият брой 6 вече е на пазара!

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.