SHARE

„Нашите принципи да не влизаме в каквото и да е взаимодействие с националистичната формация „Атака”, която съм декларирал през всичките години, и към ден днешен са валидни.”

Това са думи на Бойко Борисов на първото заседание на XLII парламент, когато Волен Сидеров нарече „дебелобузи чичковци“ присъстващите посланици на страни – членки на ЕС. По време на същото заседание, докато звучеше химнът на Европа, депутатите от партия „Атака“ отказаха да се изправят.

От досегашните преговори за сформиране на ново правителство става ясно, че ПП “Атака” ще участва в следващото управление на страната ни, а с това реално и в председателството на Европейския съвет на България.

Само милиналия месец „Обединените патриоти“ заявиха ясно какви са им приоритетите за българското председателство. На шествието по случай 3 март, в което участие взеха Волен Сидеров, Красимир Каракачанов, Данчо Хаджиев, Десислав Чуколов и Ангел Джамбазки,  те се спряха пред сградата на представителството на Европейската комисия в София и освиркваха ЕС в знак на несъгласие с европейските ценности. (годината е 2017 г.).

По време на шествието Сидеров заяви, че патриотите искат властта след изборите, за да могат да притиснат ЕС по темата за мигрантите по време на председателството на ЕС от България през 2018 г., предава собствената му телевизия „Алфа тв“.

Но това далеч не са единствените антиевропейски заявки на партиятата. В политическия манифест на формацията “Планът Сидеров” може да видим още няколко приоритета на “Атака”:

1.  Референдуми за излизане от ЕС, НАТО, Международния валутен фонд и Световната банка. 

„Атака“ е за референдуми за членство в международни съюзи, включително и ЕС.“

„България да излезе от споразуменията с Международния валутен фонд и Световната банка. Тези споразумения са колониални и заробващи.“

„ПП „Атака“ предлага национален референдум по въпроса за оставането на Република България в НАТО.“

2. „Атака“ настоява за отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, определяйки като „измама“ точката от присъединителния договор с ЕС.

„На първо място –разобличаване на лъжата, че ЕК е искала затваряне на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“. На това основание искаме точката от присъединителния договор с ЕС, визираща затварянето на атомните ни реактори, да се обяви за „базирана на измама“ и отменяне. След което да отворим 3-ти и 4-и ти блок на АЕЦ „Козлодуй“.

[До 2020 г. България ще получи 731 милиона евро за затварянето на четирите реактора на АЕЦ “Козлодуй” от Европейския съюз, a този вид реактори е забранен в ЕС далеч преди приемането на България заради високото ниво на риск от авария – бел. ред.].  

3. Поставяне под риск мира на Балканите чрез настояването си да се обяви Ньойския договор за невалиден и вследствие на това да се върнат в границите на България бивши територии.

„Пред Брюксел „Атака“ вече постави, но ще настоява като управляваща партия да се реши въпросът с признаването на т.нар. Ньойски договор за невалиден след разпада на Югославия и за връщането на т.нар.  Западни покрайнини в границите на България.“

4. Волен Сидеров се обявява за преразглеждане на статуса на България като член на ЕС по отношение на земеделието.

„Необходимо е да се преразгледа статутът на България като член на ЕС по отношение на земеделието. Договорът за присъединяване, респективно квоти и регламенти, е сключен на база параметрите и ресурсите на българското земеделие и в края на 90-те години на ХХ в., когато възможностите му бяха върнати повече от половин век назад. В този смисъл са необходими преразглеждане, пренаписване и предоговаряне на всички условия за развитие на българското селско стопанство“ (стр 50).

5. „Атака“ се обявява не само против членството на България в еврозоната, но и за излизане от валутния борд.

„Не бива да се помисля за членство в еврозоната… Напротив, в дългосрочен план трябва да се мисли дори за излизане от валутния борд.“

Тези позиции на Волен Сидеров продължават да бъдат отстоявани и през изминалия  парламнент. „Ние сме колонизирана, поробена нация… Тази картина може да се промени само с политически средства – ако направим ясен анализ и кажем беше грешка влизането в ЕС, беше грешка влизането в НАТО.

Сидеров също така е заявявал, че знамето на ЕС е нелегитимно и призова то да бъде премахнато от българския парламент. 

Партията защитава и анексирането на Крим от Русия – позиция, която е в рязък сблъсък с позициите на Европа .В началото на 2015 г. Сидеров посети Крим, като заяви, че „всичко, случило се през периода на „Кримската пролет“, е правилно“. Той допълва, че признава референдума в Крим и присъединяването му към Русия, тъй като „за България Крим е неразделна част от руската история“. 


Премиерът на непризната от ЕС руска република Сергей Аксьонов заявява по време на посещението, че лично благодари на Сидеров за идването му. Той допълва, че се радва, че българският лидер „помни, че партньорството на Русия с България е приоритет, особено като знаем, че наоколо имаме само врагове“.

“Атака” също така е проводник на всякакви конспиративни теории. Според Волен Сидеров атентатите от ноември 2015 г. в Париж са “манипулация”. “Светът рони сълзи по съчинена мелодрама, в която не знаем фактологията. Искат да повярваме на един скалъпен разказ и неподкрепен от нито един кадър”, заяви потенциалният мандатоносител и уточни, че кръвта по френските улици навярно е била от “клошар, който е препил и след това внезапно му е прилошало”. Тези твърдения на Сидеров не почиват на никакви данни за случилото се. 

 И не на последно място, Сидеров проповядва реч на омразата, несъвместима с основните ценности на западния свят.

„Границата между хомосексуализма и педофилията е много тънка и лесно се прекрачва… Хомосексуализмът е вид болестно състояние“, заявява той за в. „Труд“ през 2006 г.

„…аз и сега поддържам тезата си, че хомосексуалистите са зависими хора. И те не трябва да са в политиката. Даже ще предложим законопроект, който да върне инкриминирането на хомосексуализма“, отново той в друг брой на в. „Труд“ през 2006 г.

„Хомосексуализмът е ненормално състояние…За обществено демонстриране на педерастията трябва наказание“, пред в. „24 часа“, 2006 г.

Следващите години ще бъдат решителни за България и пътя й на европейско развитие. Лидерите на Стария континент са решени да търсят ново развитие за Европейския съюз и съществува реалната опасност България да остане периферна територия. През 2018 г. на страната и предстои отговорната задача на поеме председателството на Европейския съвет – мисия, която може да изиграе изключително ползвотворна роля за страната ни, но при поставянето на погрешни приоритети може да провали амбициите ни за европейско развитие. В същото време страната ни е изправена пред външнополитически рискове като засилващото се руско влияние и все по-силните авторитарни тенденции на страните в наше съседство.

В това време възниква въпросът как правителството ще оправдае участието на една открито антиевропейска, ксенофобска, проруска формация като ПП “Атака”, какъв ще е образът на България пред Европа и света и дали тази формация няма да наложи своите приоритети в следващите години?

Бойко Борисов постигна безпрецедентен успех в най-новата ни история със своята четвърта поред победа на парламентарни избори и е на път да стане за трети път министър-председател на страната, с което ще се нареди като един от премиерите с най-много мандати в цялата ни история. Пред него стои въпросът като какъв иска да бъде запомнен от историята. Той може да се впише като премиера, превел България през едни от най-трудните и решителни времена за страната и завършил нейната интеграция в Европейския съюз. Но той може и да остане като съучастник в отдалечаването на България от нейния ценностен, културен и политически ориентир, помогнал за прокараването на кремълските интереси, давайки власт на проруските, ксенофобски демагози.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.