SHARE

Проектът за ограничаване на избирателните права на българите, живеещи в чужбина, е предложен лично от Румен Радев и Министерството на правосъдието е използвано само като инструмент за неговото публикуване, научи „Терминал 3“ от свои източници близки до президентската администрация.

Президентът и неговият екип са изготвили изцяло законопроекта и не са се допитали до служебния министър на правосъдието Мария Павлова за неговото публикуване на страницата на правосъдното министерство.

На 4 април в сайта на правосъдното министерство се появи законопроект за промени в Закона за българското гражданство, които предвиждат уседналост за всички видове избори. Ако бъдат приети в този вид, промените ще позволят на избори да гласуват само граждани, които са живели в България най-малко 3 месеца преди датата на вота.

Тези промени не само противоречат на основните демократични принципи и Конституцията на Република България (чл. 10 и чл. 42, ал. 1), но те също така противоречат на обещанията на самия президент Радев. 

“Ще работя с всички сили сънародниците ни зад граница да усещат подкрепата и грижите на България независимо в кой край на света се намират”, заяви той при встъпителната си реч пред XLIII Народно събрание.

Пряката намеса на президента в изпълнителната и законодателната власт не е прецедент. Миналата седмица по същия начин Румен Радев нареди отменянето на наредбата за интеграция на бежанците, която може да доведе до спиране на средствата от Европейския съюз. 

Това стана ясно от стенограма на извънредното правителствено заседание с единствена точка – изпълнение на предизборния ангажимент на Радев и БСП да бъде отменена наредбата.

Срещу отмяната се изказаха част от министрите от кабинета и сред тях бе и правосъдният министър Мария Павлова, която попита по време на заседанието: “Кое налага това да се случи точно днес, в петък, в 18 часа вечерта?… Аз дойдох тук с нагласата, че ние ще изменяме наредбата. Затова въпросът ми е – сигурно има някакво обстоятелство, което се е случило и което е хубаво ние да го знаем все пак, за да вземем едно информирано решение“.

На което премиерът Герджиков отговори: “Желанието на президента на републиката е това да бъде направено по този начин, по който аз докладвам. Това е”.

Критики за отмяна на наредбата изказаха и други министри като Николай Денков на образованието и вицепремиера по европейските фондове Малина Крумова, която заяви, че: „Към сегашния момент процесите, които се развиват на територията на Европейския съюз, поставят много държави членки в цивилизационен, може да се каже включително, избор – за това дали да бъдат демократични общества, които са склонни да проявят солидарност към бежанците, или по-скоро въвеждат допълнителни ограничения към тях. Въпросът в случая, който ние трябва да си поставим, е къде искаме да бъдем, в коя от двете групи?”.

Този въпрос остава със съща сила и за настоящия опит да се отнеме правото на глас на българите в чужбина. Това е “цивилизационен избор”.

Снимка: БГНЕС

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.