SHARE

След като приключи изслушването на българския кандидат за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева пред Общото събрание на ООН, то последваха и първите обнадеждаващи реакции.

Руският посланик в ООН Витали Чуркин повтори след вчерашното изслушване, че “Русия ще се радва да види жена за следващ генерален секретар на ООН и те биха подкрепили кандидатура от Източна Европа”. Той също така е заявил пред медиите, че официалното гласуване за наследник на Бан Ки Мун може да стане съвсем скоро, предава агенция Франс прес.

Положителен знак за нейната кандидатура е и реакцията на руския заместник външен министър Генадий Гатилов от Москва, който заяви, че “ние сме се срещали и с Ирина Бокова, и с Кристалина Георгиева. Външният министър Сергей Лавров се е срещал с тях.  Изслушваме ги и никого не отхвърляме”, е заявил Гатилов, като допълва, че “на никого не налагаме вето, не възпрепятстваме никого да участва в тази предизборна надпревара”.

Русия е една от петте постоянни представители на Съвета за сигурност на ООН и заедно със САЩ, Великобритания, Франция и Китай има право на вето при взимането на решения.  До момента една от основните критики към предишната българска номинация Ирина Бокова бе, че тя не може да спечели надпреварата, защото не се ползва с одобрението на САЩ и Обединеното кралство. За разлика от нея през последните месеци се чуха много положителни реакции от американски и британски политици и общественици в полза на Георгиева.

Одобрение за (единствения) български кандидат се чу и по време на изслушването. Дипломат от Кения заяви, че тя може да се е включила късно в надпреварата, но “ако сте правилната жена за тази работа, може би сте точно навреме”. 

Един от конкурентите на Георгиева, бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, атакува в интервю Георгиева, като заяви, че “ООН се нуждае от утвърден лидер, а не от технократ”. На последното предварително гласуване в Съвета за сигурност Кларк се класира на седмо място зад предишната българска кандидатура Ирина Бокова.

Интересен е коментарът на Денис Фиджералд за UN Tribune, който пише, че провалът на сирийския мирен процес може да доведе и до криза в ООН, заради която да се наложи Бан Ки Мун да продължи своя мандат и след началото на 2017 г. Авторът пише, че Кристалина Георгиева задоволява критериите на Русия, но участието й в Европейската комисия може да застраши нейната кандидатура.

“Освен ако не бъде сключена тайна сделка за подкрепата на Москва за Георгиева. Тя би включвала вдигане на санкциите на ЕС срещу Русия и гарантиране на висок пост в Секретариата на ООН, като Foreign Policy предава, че Москва иска да оглави департамента по политически дела, който в момента е воден от САЩ.”

При влошаване на отношенията между САЩ и Русия обаче Съветът за сигурност може и да не успее да излъчи кандидат, пише Фиджералд. Русия пое ротационното председателство на съвета за месец октомври, а тогава ще бъде и важното предварително гласуване на 5 октомври, на което ще си проличи дали някоя от страните с право на вето не подкрепя даден кандидат. Всички досегашни кандидати, без Георгиева, имат поне по два отрицателни вота на досегашните гласувания. Настоящият лидер Антонио Гутереш има два негативни гласа на последното гласуване и се предполага, че единият е на Русия. Дали това е така ще си проличи в сряда на предстоящото гласуване, което ще бъде и първо за Кристалина Георгиева. 

По време на своята реч Кристалина Георгиева говори на английски, френски и руски език, като обособи своите приоритети в три направления. 

В областта на мира и сигурността тя заяви, че трябва да бъдат включени повече страни в разрешаването на световните конфликти, както и че твърде често се търси отговор, а не разрешение на даден конфликт и това тя иска да промени. Георгиева определи кризата в Сирия като “едно от най-ужасните неща, с които се сблъскваме днес”.

Този проблем тежи на нашата колективна съвест. Трябва да работим с изключителната сложност на тази криза. Да намерим какви са причините – вътрешни и външни. На второ място, трябва да извлечем урок от кризата в Сирия. От него научаваме, че тя се влошава прогресивно пред очите ни. Не успяхме, провалихме се. Не видяхме предупредителните знаци колко лоша ще бъде тя. Това прилича на сваряването на една жаба – не е смешка, а огромна трагедия.

По време на изслушванията кандидатите не могат да си позволят да заемат страна в конфликтите, предвид факта, че САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Китай могат да наложат вето на всеки кандидат.

На въпрос от украински дипломат дали ООН не се е провалила в предотвратяването на украинския конфликт преди 2 години, Георгиева отговори, че “това е комплексен конфликт. Бях окуражена да видя през последните дни подновени усилия за прилагането на мирното споразумение”. Тя също така сподели, че за нея въпросът има и лична страна, тъй като брат ѝ е женен за украинка от Харков.

На второ място, Георгиева иска като генерален секретар да допринесе за устойчивото развитие на света, борбата със световното затопляне и правата на човека. Тя обеща да удвои броя на жените на високи позиции в ООН, както е направила преди две години в Европейската комисия.

Тя също така заяви, че ще търси частно финансиране на проектите за устойчиво развитие. ”Световният БВП възлиза на 78 трилиона долара, така че би трябвало да можем да получим ресурсите, от които ООН се нуждае.”

По отношение на мигрантската криза тя напомни, че „всеки мъж, жена и дете заслужава да живее достоен живот”. Европейците не бива да забравят, че Конвенцията за бежанците е била създадена именно заради тях, напомни Георгиева – „защото тогава ние бяхме бежанците“.

И в последната част на своята реч Георгиева говори за вътрешните реформи, които са необходими на ООН, и начина, по който тя ще управлява организацията. По повод желанието на редица страни да се сменят съставът и функциите на Съвета за сигурност, Георгиева заяви, че „реформата на ООН ще е трудна, но това не е причина да се откажем от нея”.

Българският кандидат завърши своята реч с послание за шумната омраза и тихата доброта:
Днес проблемът на света е, че добротата е тиха. Омразата е много шумна. Може да я чуете навсякъде. Ако бъда избрана за генерален секретар, моята задача ще бъде да засиля гласа на доброто.