SHARE

На новия външен министър на Канада му е забранено да стъпва в Русия. Тя отлично познава Кремъл, руската пропаганда и олигарси, както и събитията в Източна Европа. Тя е Кристия Фриланд и може да се окаже важен фактор в отношенията между Европа, Америка и Русия.

Тя влезе в полезрението на медиите около преговорите за СЕТА, когато регионалният лидер на Валония блокираше подписването на споразумението за международна търговия на целия ЕС. Тогава тя заяви, че ЕС “очевидно не е способен” да сключва международни сделки.

Но Фриланд има история зад гърба си, преди да влезе в кабинета на Джъстин Трюдо – през 2014 г. тя е един от хората, на които Кремъл забранява да посещават страната заради редицата ѝ публикации като журналист за Украйна и Русия. Фриланд винаги е проявявала интерес към страните отвъд някогашната желязна завеса – майка ѝ e украинка, родена в бежанските лагери, приютяващи оцелелите от Холокоста в Германия (displaced person’s camp).

Това ѝ наследство е една от причините тя да следва за бакалавър по руска история и литература в „Харвард“ и да завърши като магистър по славянски учения в Оксфорд през 1993 г. След това дълги години живее в Украйна, като до ден днешен сестра ѝ се намира в Киев.

След като приключва образованието си, тя започва да работи като журналист на свободна практика в Украйна, като нейни материали се появяват във Financial Times, Whashington Post и Economist. Най-дълга ѝ е кариерата за престижния британски вестник Financial Times, където Фриланд е кореспондент за Източна Европа, шеф на московския отдел, редактор и главен редактор на отдела за САЩ – като през различните години е живяла в Киев, Москва, Лондон и Вашингтон. От 2010 г. заема ръководни редакторски позиции в агенция Reuters.

Двете ѝ издадени книги също подсказват за интересите ѝ. През 2000 г. тя е автор на “Продажбата на века: вътрешната история на Втората руска революция”, в която се проследява историята на Русия след разпада на СССР, а втората ѝ, “Плутократите: възходът на световните супербогати и падението на всички останали” от 2012 г., се занимава и с историята на руските олигарси.

От 2013 г. тя става депутат от канадската Либерална партия и през 2015 г. Джъстин Трюдо я назначава за министър на международната търговия в новото си правителство. И така до 10 януари 2017 г., когато Трюдо я издигна във външен министър на мястото на Стефан Дион, който е критикувал Доналд Тръмп и според анализатори бе освободен заради негативното отношение на следващия американски президент мъм него.

Този профил на Фриланд подсказва за това как тя може да превърне Канада във фактор в световната политика. Тя има богата палитра от контакти с политическия елит на Вашингтон и Москва заради журналистическата си кариера, както и установи сериозни връзки с Брюксел, когато беше министър на международната търговия. Освен това за разлика от много външни министри Фриланд познава добре положението на страните от бившия Източен блок и икономическите и политическите зависимости, които те имат от Русия. 

Не трябва да се забравя, че Канада е член на НАТО и един от най-важните партньори на Европейския съюз. Като такъв категоричните позиции на Фриланд в подкрепа на руските сакнциии, в защита на териториалната цялост на Украйна и против руската агресия в Европа могат да се окажат ключови за запазването на трансатлантическите отношения между Стария континент и Северна Америка. 

Канада няма военния и икономическия потенциал на САЩ, но ако Вашингтон под ръководството на Тръмп реши да промени политиката си към Русия, то ще е ключово страните от Европейския съюз да имат подкрепа на своята политика извън съюза. Джъстин Трюдо и неговият нов външен министър могат да се окажат необходимият балансьор.