SHARE

На срещата на лидерите на ЕС в Брюксел бе приветствано приемането на CETA от Европейския парламент. Положителен глас в тази насока даде и българският президент Румен Радев, предава Веселин Желев за „Клуб Z“.

Текстът, който Румен Радев подкрепя, гласи следното:

“Европейският съвет приветства положителното гласуване в Европейския парламент по Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) и очаква неговото предстоящо временно приложение.  Това е ясен сигнал във време, когато протекционистките тенденции се появяват отново. ЕС остава силно ангажиран със здрава търговска политика и отворена и основаваща се на правила многостранна търговска система с централна роля на Световната търговска организация.”

Оставяме настрана факта, че CETA e полезна както за икономиката на страната ни, така и за тази на ЕС и изчисленията на Европейската комисия показват, че споразумението ще отвори работни места, понижи цените за потребителите и създаде нови възможности за българския и европейския бизнес.

Оставяме настрана и факта, че повечето критики към споразумението не са подкрепени с никакви факти, като тези, че в страната ни ще навлезе ГМО – което не е вярно – или ще бъдем роби на международен трибунал – което отново няма общо с истината. Може да прочете оборването на повечето манипулации за СЕТА тук.

Въпросът е, че Румен Радев по време на предизборната си кампания се бе възползвал от пропагандата по отношение на СЕТА и обяви, че ще сезира Конституционния съд за споразумението.

Но и друг се бе впуснал по критичното  говорене по СЕТА – лидерът на БСП Корнелия Нинова преди по-малко от месец свика извънредна пресконференция, на която обяви, че всички български евродепутати, които са подкрепили СЕТА, са „национални предатели”. 

„Искаме поименно списъка на българските предатели, които са подкрепили това споразумение. Питаме от чие име гласуваха „за“, заяви тогава  тя.

Е, към този списък навярно може да добави името на президента Румен Радев, който приветства споразумението.

Остава въпросът, след като Радев е подкрепил СЕТА на Европейския съвет, дали сега ще заеме и публично тази позиции? Или ще гласува по един начин, а говори по друг? Също така, след като лидерът на БСП е толкова рязък към евродепутатите,  които са гласували в подкрепа на СЕТА, то не би ли следвало тя да е далеч по-остра към държавния глава?

Изводът е, че когато се  впуснеш по демагогията и пропагандата,  рано или късно се изправяш пред проблема, че това, което си говорил, реално не стои така. Фактът, че Румен Радев е избрал да приветства приемането на СЕТА от Европейския парламент,  заслужава уважение – макар и действието да е закъсняло – защото той можеше да избере и пътя на неспирната демагогия.

Остава въпросът как ще реагира лидерът на столетницата или може би реакция няма да последва – все пак е по-лесно да си демагог, като хулиш чуждите, а нe нашите.