SHARE

„От Храда вее мраз“ (изд. „Парадокс“) от Михал Вивег е продължението на „Мафия в Прага“, което очаквах с нетърпение, най-вече за да разбера дали опитите на главните герои да изобличат мафиотските босове и да въздадат справедливост ще се увенчаят с успех. Ако подобно на мен сте очаквали след предишната книга да има голяма развръзка, държавата да е разтърсена от сериозни промени, корупцията да е ако не преборена, то поне изобличена пред широката общественост, сгрешили сте. В „От Храда вее мраз“ всичко продължава постарому. Разкритията от първата част бързо са потулени, едни пионки са заменени с други и политическите игри продължават.

Нашите герои обаче също не се отказват. Отново срещаме спортния журналист Марек Конвицки, колегата му Радек Станек, дъщерята на лобиста, когото двамата се опитваха да защитят по време на първото си съвместно разследване – Диана Ренкова, и неподкупния служител на реда – Полковника. Те за пореден път се оказват въвлечени в опасно разследване, този път фокусирано върху съмнителната смърт на тайния любовник на президента, който освен незаконни сделки прикрива и своята хомосексуалност.

Още в началото на романа Михал Вивег заявява, че го е базирал на различни статии и новини за реални хора и събития, които е преплел по метода на колажа, а с помощта на своята фантазия е допълнил липсващите парчета посредством художествена измислица. Въпреки това този път той не променя имената на главните действащи лица от политическата и престъпната сцена в Чехия, което ми се стори доста смел ход. Тук трябва да обърна специално внимание на подробните бележки под линия от преводачката Анжелина Пенчева и редактора Владимир Пенчев, без които всеки читател ще се изгуби сред различните личности, връзките между тях, множеството ключови места и случки, споменати от автора.

„От Храда вее мраз“ продължава подробно да представя интригите, които се разиграват по всички етажи на властта. Виждаме по какъв начин министри са изнудвани с пари, секс и компромати. Узнаваме как се пишат речи, които отговарят на провокиращите журналистически въпроси, без да дават истински отговори. Вивег не пропуска да спомене и Европейския съюз, Русия и мястото на Чехия между тях.

Всъщност включването на Русия в книгата има плашещо реалистичен привкус, имайки предвид случващото се в момента в САЩ и не само. Авторът много ясно и детайлно описва колко дълбоко е навлязла руската мафия в Чехия. Докато четях тези абзаци, не можех да се отърся от спомена за посещението ми в Карлови Вари, където на всеки няколко крачки се чуваше руска реч, менютата и табелите бяха написани на чешки и руски… А после се сетих за родното Черноморие и някак си изгубих желание за четене.

В ревюто си за „Мафия в Прага“ споменах, че е увлекателно четиво, стига да не ви е страх от доза реалност. Същото важи и за продължението. „От Храда вее мраз“ е определяна като трилър и въпреки че в сюжета има голяма доза динамика, бих казала, че в първата книга присъстват повече напрежение, неизвестност и очакване. Докато отношенията между баща и дъщеря, които бяха засегнати в „Мафията в Прага“, ме накараха да се замисля за прошката, за втория шанс и възмездието, то в новия роман на Вивег не успях да открия толкова дълбоки послания.

Единствената тема, която ми направи по-силно впечатление, беше за хомосексуализма, трансджендър общността и прайда. Това също са много актуални въпроси и се радвам, че Вивег е избрал да ги включи и да покаже двуличието, което често проявяват различни политически играчи, публични личности и организации, щом стане дума за ЛГБТ представителите.

В крайна сметка „От Храда вее мраз“ може да се чете като напълно самостоятелен роман, който хвърля бърз поглед към чешката действителност, примесва малко трилърови и криминални мотиви и много прилики „с действителни лица и събития“, които, за съжаление, не са никак случайни.

Автор:  Цветомила Димитрова

Текстът е препубликуван от най-голямата българска онлайн медия за книги и четене – Аз чета

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.