SHARE

Слънчев бряг било държава в държавата. Така рече главпрокурорът Сотир Цацаров в участие по НОВА. За да подкрепи твърдението си, обвинител №1 заложи на пословичната си смелост и посочи факти и лица. Вместо да размие изказването си с твърдения институционални протекции над престъпни групировки в курорта, както и да разкаже защо главен секретар на МВР и етичен председател на ВСС са на купона на новоназначената прокурорка на Несебър в компанията на впечатляващи екземпляри на родните бизнес среди, той даде за пример това, че в Слънчев бряг някакъв взимал по 5 лева от туристи на вдишване на райски газ. Зловещо. И право в целта.

Разбира се, Цацаров няма време да се занимава с мерки относно тази държава в държавата и да се бори със сепаратизма, тъй като е зает да проучва лицата, подписали се за оставка на Вежди Рашидов.

Всички важни въпроси, както винаги, са оставени на хората с обстойна експертиза в Интернет. А тези хора съм преди всичко аз.

Как да реагираме на факта, че един летен курорт е държава в държавата, в него действат други правила и закони, а вместо полиция правоналагането е в ръцете, брадвите и бронежилетките на хора с визуалното излъчване на мопс?

Да пратим армията да освободи Слънчев бряг? Да поведем война? Да пуснем бомби?

Не. Би било грешка.

Ще ви дам пример с  това, което се случи в село Лазарат в Албания преди 2 години. Това село с 2800 жители произвеждаше 900 тона канабис годишно. Това генерираше бизнес за 8 милиарда долара. Повече от половината от брутния вътрешен продукт на страната (другата част от албанското БВП вероятно идва от поръчките за битум от България, понеже сме в магистрален подем). Преди две години го щурмуваха 800 полицаи, а местните ги посрещнаха с гранатомети. След едноседмична обсада властите сломиха местната мафия и иззеха над 100 тона марихуана и унищожиха половин милион растения. Година по-късно пак имаше акция, имаше ранени полицаи, един от тях бе убит.

Тази година пък редица публикации в чужди медии сочат, че въпросното село е под контрола на Ислямска държава. И един от източниците на приходи за ДАЕШ. Шибаните чекиджии, продаващи 12-годишни секс робини, контролират производството на трева в Европа! И тук ли искаме да прехвърлим някоя мафиотска микрорепублика в ръцете на джихадистите?

Да, вярно е, че покрай тия групировки се заговори, че и нашата мафия се занимава с наркотици, рекет, побой, измами, трафик на хора и проституция. Но не е сега моментът да ги пипаме, понеже това малко или много храни България. Контрабандата е преборена, корупцията едновременно намалява и я няма. Демек това са бели кахъри.

Бели. И е по-добре да останат такива, отколкото просто да връчим Слънчев бряг в ръцете на ислямистите.

Разбира се, това трябва да се промени, докато добрите решат, че не всички тактики на Ислямска държава са ужасни. Защо например някоя благотворителна организация да не вземе контрола на проститутките в Слънчев бряг, за да спонсорира талантливи деца? Или пък 5-те лева за вдишване на райски газ да не бъдат ползвани за месечна карта за фитнес от някой човек, чиято душа е винаги с анцуг, ами например да отиват за финансиране на строежа на нов и по-голям музей, наречен Квадрат 1000? Разбира се, това са нахвърляни идеи, но разбирате накъде бия – ако нещо е печелившо, не бива да се унищожава, защото ще го чопне някой още по-гаден.
Та това са ми разсъжденията относно тезата за държава в държавата. Относно тезата, че имаме прокурор в прокурора – по-натам, че е много жега сега.