SHARE

Месец преди Доналд Тръмп да стане номинация на Републиканската партия в САЩ, украинският премиер Володимир Гройсман е на посещение във Вашингтон.

На 15 юни 2016 г. той се среща с водещи републиканци от долната камара на американския Конгрес – сред тях са и председателят на камарата на представителите Пол Райън и лидерът на мнозинството в камарата Кевин Макарти.

След края на срещата Райън, Макарти и другите водещи фигури в Конгреса се събират, за да обсъдят чутото от него под условие разговорът да остане таен, но от Washington Post се сдобиват със запис от срещата.

Разговорорът започва за намесата на Русия в украинската и европейската политика. Най-високопоставеният републиканец Пол Райън е попитан от неговата съпартийка Кати Роджърс “Как вървят нещата в Украйна?”.

Ситуацията е трудна, отговаря Райън. Премиерът Гройсман му е казал, че подкрепяните от Русия сили изстрелват по 30-40 артилерийски снаряда на ден над украинска територия. Премиерът му обяснил, че руската тактика включва “финансиране на нашите популисти, финансиране на хора в нашето правителството, за да дестабилизират правителството”. 

Пол Райън продължава, като заявява, че целта на Русия е да “обърне Украйна срещу самата нея”. Премиерът Гройсман му е казал: “Те просто искат да преминат през нас и да се отправят към балтийските страни и на всички други места”.

“Да”, възкликва Кати Роджърс, отбелязвайки, че руснаците финансират неправителствени организации в Европа като част от по-голямата “пропагандна война”.

“Вманиачено”, отвръща Райън,. “И познай, познай кои единствени заемат силна позиция срещу това? Ние.”

Роджърс не е съгласна. “Не го правим… не го… но не го.”

Трите основни лица в разговора: Кати Роджърс, Пол Райън и Кевин Макарти

Тогава Кевин Макарти обръща разговора към САЩ. Ден преди срещата става ясно, че щабът на демократите е бил нападнат с хакерска атака от руснаците.

“Гарантирам ви, че е така. Руснаците са хакнали щаба на демократите и са взели техните разследвания срещу Тръмп” и след това добавя:

“Има двама души, на които мисля, че Путин плаща: Рорбакър и Тръмп.” (Дейна Рорбакър е републикански конгресмен, известен, че защитава проруски позиции – бел. ред.)

Последва смях от другите след репликата на Макарти, при което той добавя: “Кълна се в Бога!”

При което Пол Райън се намесва и уточнява:

“Разговорът си остава между нас. Никакви течове, нали? Така знаем, че тук събраните сме истинско семейство.”

“Така знаем, че сме си близки”, допълва друг участник в разговора.

“Каквото е казано в семейството, си остава в семейството.”

Този разговор остава в тайна за почти година. Когато от Washington Post казват на Райън и Макарти, че знаят за разговора, от кабинетите им първоначално отричат такъв да е бил провеждан. Впоследствие, когато от вестника заявяват, че имат и запис на разговора, те получават отговор, че това за Тръмп било шеговито подмятане.

Заглавна снимка: REUTERS/Joshua Roberts

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.