SHARE

Един от лидерите на кримските татари Илми Умеров бе осъден на две години затвор за това, че се противопоставя на окупиралата полуострова руска власт. Улмеров е в лошо здравословно състояние, но въпреки това той няма да търси помилване от Кремъл и има риск за живота му.

„Малка е надеждата за справедливост и със сигурност няма да правя никакви искове за помилване“, заявява татарският лидер пред Guardian по телефона от дома си в Крим и допълва, че не иска за нищо да моли своите окупатори.

Умеров, който бе осъден за „сепаратизъм“ от кримски съд тази седмица, има паркинсон от трета степен, диабет тип 2 и му е направена сърдечна операция преди няколко години.

Неговият адвокат Марк Фейгин твърди, че той е „физически неспособен“ да издържи на лишаване от свобода, наричайки присъдата „практически смъртна присъда“.  Той заяви, че ще обжалва решението, но според него съдът е политически мотивиран и единствено решение на Кремъл може да преобърне съдбата на Умеров.

Делото срещу Умеров бе повдигнато заради негови коментари по татарската телевизия на полуострова миналата година, в които осъди анексирането на територията през 2014 г.

Според обвинението и съда коментарът му съдържал призив насилствено да се променят границите на руската територията, но Умеров и адвокатът му твърдят, че обвинението не превежда правилно думите му от татарски на руски.

„Напълно ми е ясно, че съм на дело за нищо повече от това, че отказвам да премълча убеждението ми, че Крим е част от Украйна и факта, че наричам анексирането – анексиране, и окупацията – окупация“, заяви Умеров.

Кримските татари са особено яростни противници на руския режим, след като през 1944 г. Сталин депортира цялото население от полуострова, твърдейки, че те си сътрудничат с нацистите. На татарите им е позволено да се върнат в родината си чак през 1988 г.

Умеров е бил дългогодишен кмет на гр. Бахчисарай, като подава оставка няколко месеца след анексирането на Крим, заявявайки, че няма да служи на окупационна власт.

Европейският съюз осъди присъдата му като „нарушение на международното хуманитарно право“ и призова руските власти да я променят.

В „Терминал 3“ можете да прочетете интервюто на Константин Павлов-Комитата с Мустафа Джемилев, друг лидер на татарския народ, чиято история е пропита с преследване от руската власт. 

Снимка: Sergei Grits/AP

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.