Чавдар Николов: В Терминал 3 мога да продължа да доказвам, че съм карикатурист

"Очарован съм от тази подкрепа, която получих"

SHARE

Чавдар Николов окончателно прекрати отношенията си с НОВА ТВ и официално е карикатуристът на Терминал 3. Ето какво ни каза по  телефона преди малко Чаво.

Какво стана в разговорите с НОВА Телевизия вече окончателно?

Мисля, че приключихме с тези разговори, защото липсата на позиция по отношение на интригите на премиера, липсата на допълнителни обяснения по отношение на това, което се случи – всичко това се проточи твърде дълго във времето и няма смисъл аз да стоя в едни очаквания без нищо конкретно да се случва всъщност.

Да бъдем по-прецизни, за да не произведем проблем в комуникацията. Като казвате “интригите на премиера” какво точно имате предвид?

Да. Интригата беше, че той съобщи в ефира на друга телевизия някаква конкретна сума в контекста на наши отношения с НОВА. Той каза за някакъв договор. НОВА не взеха отношение по това, защото нито има такава сума, нито има такъв договор. Аз взех отношение като реагирах с карикатура. За съжаление всичко това остави впечатление за едно много неприятно желание на премиера да парира един карикатурист, като обяснява на по-семплите хора в обществото, че няма как някой със свободна воля и съвестта си, да речем, да го критикува така, а на него (на карикатуриста – бел. ред.) винаги му плащат.

В същото време фактите са, че с НОВА ние водихме разговори тази седмица, но тези разговори не ме убедиха, че те имат желание да бъдат изчистени нещата.

Остава ли някакво лошо чувство от цялата история?

Не, не, не… Всеки си носи някаква отговорност за поведението в този случай. Аз в първия момент се чувствах огорчен от това, което се случи, но в същото време и много очарован от тази подкрепа, която получих. Разбира се и от вашата подкрепа, на Терминал 3, осигурявайки едно кътче, където аз да мога да продължа да доказвам, че съм карикатурист, и то тъкмо по този начин.

Ние благодарим за това доверие. И накрая – какво още да кажем днес? В седмицата, в която България изпадна още по-надолу в класацията за свобода на словото и отиде на дъното на ЕС по този показател се оказа и седмицата, в която Вие затваряте една страница в творческия си път…

Както казват спортистите в такъв случай: “Забравяме бързо мача и мислим за следващия. Продължаваме напред!” Кръгом и пак напред! Това е много смешно, защото ние изпадаме в класацията на медийната свобода на словото по начин, по който изпадат в тенис-класациите нашите звезди. Достигат някакво равнище и бързо започват да го губят. Не знам дали това изпадане на тенис-звездите в класациите се дължи на различните връзки, които те осъществяват в личния си живот, но това ме кара да направя простата алюзия, че ние изпадаме назад в класацията по свобода на словото, защото имаме някои странни връзки с едни лица със странни практики. Това е тази седмица. Другата седмица започва по друг начин, на друго място.

сн. БУЛФОТО