SHARE

Born a Crime е автобиографията на комика Тревър Ноа. Той е роден в Южна Африка по време на апартейда и в момента е водещ на популярното американско комедийно шоу за политическа сатира The Daily ShowВ своя книжен дебют Ноа разказва за живота си, но заедно с израстването му читателят проследява и промяната в държавата във всичките й аспекти – от политическото и икономическото й състояние до расовата сегрегация и културните различия, които тя предизвиква.

Въпреки сериозните теми тонът на Born a Crime е приповдигнат, с много хумор и самоирония. Самият Ноа неведнъж казва, че семейството му е успяло да се справи с трудностите именно благодарение на чувството си за хумор. Личи си обаче, че книгата е писана предимно за американския пазар, тъй като често се срещат сравнения между американската и африканската действителност. Има обаче и много универсални истини, които могат да грабнат всеки, а чрез искрените и забавни истории от детството и тийнейджърството си Тревър успява да се свърже с читателя и да превърне четенето в приятен разговор.

Неочаквано и за автора й, в основата на историята е майката на Тревър и техните взаимоотношения. В интервю с комика Опра Уинфри дори определя книгата като „любовно писмо“ към нея. Самият Ноа споделя, че е започнал да пише, защото е искал да сподели трудностите и успехите в живота си, докато в един момент не осъзнава каква основополагаща роля е изиграла майка му за всичко, което е постигнал, и за човека, в когото се е превърнал. Във време, когато връзките между хора от различни раси са били незаконни, тя се противопоставя на правилата, за да роди сина си и да му даде възможностите, които самата тя никога не е имала.

Въпреки всичко образът й не е идеализиран и Тревър често осмива дълбоката й религиозност, твърдоглавието и избухливия й характер. След появата на новия мъж в живота й, който има проблеми с алкохола и контролирането на емоциите си, историята придобива тъмни окраски. През следващите години семейните споровете прерастват в насилие, а пиянският гняв се изражда в омраза, която почти води до фатален край.

Ноа представя реалистична картина на домашното насилие и липсата на защита за жените в Южна Африка. В страна, където боят е общоприето средство за възпитание, първата реакция към всяка жена, отишла да подаде жалба срещу съпруга си, е: „Трябва да си направила нещо, за да го предизвикаш“. Най-плашещото е, че ситуацията не се е променила особено.

Другата основна тема в книгата е расизмът. Един от моментите, който се е запечатал в съзнанието ми, е свързан с приятел на Тревър със злополучното име… Хитлер. Тази глава е написана изключително забавно и същевременно носи силно послание: „Всеки континент има своя Хитлер“. Събитията, разтърсили Европа по време на Втората световна война, за хората от Африка са просто част от учебниците по история, какъвто е за нас геноцидът в Руанда например.

Четях тези страници, след като един ден по-рано бях посетила изложба в Мадрид, посветена на „Аушвиц“, и не можех да се отърся от мисълта за всички подобни несправедливости, които са се случвали и продължават да се случват по света. Колко е лесно да изберем да не им обръщаме внимание, за да си живеем необезпокоявани… Но какво правим, когато застигнат и нашия праг и вече не можем да ги игнорираме?

Тук се чувствам длъжна да повторя, че книгата е много забавна! Аз съм фен на предаването на Ноа и след всички интервюта с него, които съм гледала, търсех дълбоките послания, многопластовите теми, страшното, поднесено – или може би прикрито – с ирония и смях. Всеки читател обаче ще преживее историята по различен начин.

Междувременно се разчу, че Born a Crime ще бъде екранизирана и Лупита Нионго ще се превъплъти в ролята на майката. Eдин ден след официалното обявление актрисата разкри в интервю с Ноа, че сама го е помолила да й окаже тази чест. Сега ми остава само нетърпеливо да чакам филма и да се надявам, че скоро ще видим книгата и на български език.

Автор:  Цветомила Димитрова

Текстът е препубликуван от най-голямата българска онлайн медия за книги и четене – Аз чета

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.