SHARE

Топлата връзка на архибрекситърите с режима на Тръмп е добре документирана още отпреди американските избори.

Найджъл Фараж се държа като циркова булонка при посещенията си при Тръмп – бе представен на американците като презокеанския въстаник, който се бори да върне Англия на англичаните. Двете кампании използваха един и същи престъпен наръчник за масова предизборна манипулация.

Вчера преди началото на официалната визита на Тръмп във Великобритания същият Фараж разтръби старателно по медиите, че няма да се среща с президента, сакън! Е, вече знаем защо.

Вчера вечерта реакционерите в Уестминстър най-сетне зрелищно осребриха внимателно култивирания си спящ агент – Тръмп дойде като превратаджия ex machina. Докато се тъпчеше с шотландска сьомга в двореца на Уинстън Чърчил, с едно изречение във вестник Sun, това неописуемо недоразумение се опита да събори правителството на Тереза Мей.

Петъчният брой на таблоида Sun (собственост на Рупърт Мърдок)

 

(Водещо заглавие: Доналд Тръмп – световно ексклузивно интервю на Sun: „Мeй разби Brexit.. Сделка със САЩ няма да има!“

Акценти от интервюто: Борис [Джонсън] ще е страхотен премиер. Миграцията убива Европа. Тероризмът е вина на [кмета на Лондон Садик] Кан – бел. ред.)


Докато правителството на Мей е в смъртна опасност поради раздорите, които крайно закъснялото признание, че #Brexit е невъзможен без тежки загуби и тотална капитулация пред ЕС по много регулаторни въпроси, предизвика, Тръмп директно заяви, че настоящият план на премиера ще „убие“ потенциалната търговска сделка със САЩ.

Няма значение, че тази сделка извън ЕС бездруго би била катастрофално неизгодна за Великобритания – Мей се дави и й трябва сламка. Вместо това Тръмп й натисна главата под водата.

Крайните тори не са могли и да сънуват по-страхотен съюзник.

Прочее, те вероятно не искат да свалят Мей точно сега – просто искат тя и лоялистите й още известно време да са покорни зомбита, които се съобразяват безпрекословно с фантазията им, че ЕС може и трябва да бъде смазан от възродената империя на привилегированите некадърници. Но нещата продължават да ескалират – ако Мей продължи да упорства, възможно е метежниците да посегнат към ядрената опция.

Горката Тереза Мей – действително с такива „съюзници“ не й трябват врагове. Не знам защо, въпреки всичко известно дотук, бе очаквала друго. Тръмп дойде, за да взриви Европа (не че Европа има нужда от помощ в това начинание). Няма да има пощадени. Фаворитът е ясен.

*Текстът е препубликуван от фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията на „Терминал 3“.

Снимка: По време на визитата на Тръмп лондончани издигнаха надуваем балон, изобразяващ Тръмп като бебе. REUTERS/Peter Nicholls

SHARE
Редактор в юридическо издателство, двуезичен журналист с международни награди за аналитична журналистика, публикуван в The Economist и Еuronews. Преводач и криминолог, сътрудник на Института за европейски политики. Живее в Оксфорд.