SHARE

Доналд Тръмп подписа изпълнителната заповед, която замразява финансирането на международни неправителствени организации, ако те се застъпват за правото на аборт или водят информационни кампании за абортите. В САЩ отдавна действа забрана за използването на държавни пари за извършване на аборти в чужди държави, но изпълнителната заповед, която Тръмп подписа в понеделник, стига по-далеч: тя замразява финансирането на международни неправителствени организации, ако те се застъпват за правото на аборт или водят информационни кампании за абортите. Забраната важи дори ако финансирането на това перо от тяхната дейност се набавя от други места.

С това Тръмп възобновява републиканска политика от 1984 г., която е прекратена по времето на президента Бил Клинтън, върната отново от Джордж Буш-младши и последно прекратена от Барак Обама през 2009 г.

В кабинета на Тръмп има религиозни фундаменталисти, които се застъпват за подобни мерки, водещ сред които е вицепрезидентът Майк Пенс.

Действието му предизвика острите реакции на правозащитни организации и идва само два дни след милионния “Марш на жените” във Вашингтон, който бе подкрепен от шествия в градове в САЩ и по света, като Ню Йорк, Лос Анджелис, Маями, Лондон, Париж и Мелбърн.

То говори и за следващите планове на Тръмп и администрацията му. По време на президентската кампания Тръмп заяви, че се застъпва за отпадането на правото на аборт на федерално ниво, което означава, че всеки щат ще може да си избере политика про или анти. За целта обаче Върховният съд на САЩ трябва да преразгледа практиката си, която от 1973 г. (Ро срещу Уейд) е, че всяка жена има правото на аборт и държавата е длъжна да осигурява и предоставя тази възможност. В момента в 9-членния Върховен съд на САЩ има едно незаето място, което Тръмп е обещал да запълни с “истински консерватор”.

Тръмп също така заяви по време на кампанията си, че иска финансираната от САЩ организация Planned Parenthood да прекрати извършването на аборти. Организацията предоставя консултантски и медицински услуги за репродукция, включително сексуално образование, специални грижи при бременност и борба с ракови заболявания. Тя има 650 клиники на територията на САЩ и през нея годишно минават над 4,5 милиона пациенти. Ако организацията не прекрати извършването на аборти, то Тръмп заплаши, че ще ѝ спре финансирането. В САЩ има множество региони –  особено в южните щати, – където единствено Planned Pаrenthood предоставя възможност за аборт, което е причина организацията да бъде мишена на религиозни фундаменталисти в страната.

Миналата година едно не по-малко популистко правителство в Полша се опита да наложи пълна забрана на абортите. Днес за този модел на правене на политика чуваме и от другата страна на океана.

Изборите са важни и политиката е от значение. Опасностите от президентството на Доналд Тръмп не се изчерпват единствено с идеите му за външна политика или сексистките и расистки изказвания. Зад него стои опасна демагогия, от която потърпевши ще бъдат точно най-уязвимите – чиито права по един или друг начин са застрашени или ще бъдат директно отнети.

*На снимката: Тръмп при подписването на изпълнителната заповед за забрана на финансирането на абортите.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.