SHARE

Расте броят на политиците в България, които желаят да отклонят страната от курса на евроатлантическото развитие. Следвам безкомпромисно и посветено този курс, защото дълбоко вярвам, че това е верният път.”

Това  са думи на президента Росен Плевнелиев, произнесени по повод откриването на новата учебна година на Военната академия „Георги Стойков Раковски”.

Президентът призова всички кандидати за президент ясно да определят своята ценностна ориентация и да заявят как ще задълбочат интеграцията на България в Европейския съюз и НАТО.

„Чухме не един политик да зададе въпроса: какви са тези евроатлантически ценности. Казвам ги ясно – това са ценностите на мира, демокрацията, върховенството на закона. Има ли някой, който да каже открито, че евроатлантическите ценности са по-различни от нашия национален идеал“, предава думите му “Дневник”.

„За съжаление, днес някои световни и европейски лидери разсъждават в категориите на реалполитиката от XIX век – геополитически сфери на влияние, баланс на силите, агресивен национализъм, предначертаване на граници със сила, върховенство на интересите, а не на правото. За тези лидери е важно да спечелят геополитическата игра, а не човешките права и върховенството на закона. Ние обаче вярваме в съвсем друга Европа – Европа на достойнството и равноправието между всички държави, Европа на върховенството на закона, а не на силата и интересите.

Това е цинична политика, която доведе до две световни войни, Холокоста, ГУЛАГ и Белене. Днес има огромен риск какви принципи ще подкрепим и коя Европа ще изберем – Европа от XIX век или Европа от XXI век”, заяви държавният глава.

Говорейки за кандидатите за президент, днес РБ избра своите. Това са бившия министър на икономиката, енергетика и туризма от първото правителство на ГЕРБ Трайчо Трайков за президент и ген. Съби Събев за негово вице. Кандидатурата на Трайков-Събев трябва да бъде одобрена от изпълнителния съвет на Реформаторския блок, а това както винаги е рецепта за ново неразбирателство. Лидерът на СДС Божидар Лукарски побърза да развали илюзията за единство на блока, като заяви, че Трайчо Трайков е “скрит опозиционер” и няма да подкрепи кандидатурата му. 90 минути по-късно, обаче, все пак и ръководството на СДС подкрепи тази кандидатура, така че – имаме победител!

От АБВ възнамеряват да издигнат кандидатурата на акад. Стефан Воденичаров, предават източници на Mediapool, но хората на Първанов няма повече да търсят обединение с БСП. За сметка на това акад. Воденичаров е заявил, че би приел “подкрепа от центристка партия, търсеща единение”, което може да означава ДПС, ДОСТ, Бареков или Ковачки – остава да видим.

Българският премиер днес също сподели своите размисли за президентските избори, международното положение и астрологията в интервю за bTV. От беседата се разбра, че ГЕРБ ще обяви своя кандидат на 2 октомври, защото дотогава ще свърши “ретроградният Меркурий”. В контекста на това, че други обявяваха кандидатури за висши държавни длъжности заради предсказания от Ванга, то нещата пак са добре.

Борисов също така обяви, че ще се кандидатира на изборите през 2021 г. за президент. Любителите на паранормалното могат да отбележат, че според премиера по време на ретроградния Меркурий могат да се правят заявки за далечното бъдеще, но не и за избори след два месеца.

Останалата част на интервюто премиерът посвети на международната политика, като продължи своя разказ как е вразумявал Европа и колко велико постижение е срещата му с Ердоган. От целия епос стана ясно, че на срещата в Братислава на 16 септември, когато лидерите на 27-те държави – членки на ЕС (без Британия), ще обсъждат бъдещето на съюза, българският премиер ще говори за това колко пари ще ни даде Европа.

“[Доналд Туск] един час си е говорил с мене какво искам в Братислава да влезе в дневния ред, с какво искам на България да се помогне. Имаме уникален шанс този съвет да вземе решение за незабавни практически действия… 108 млн. евро са влезли в България по линия на границата, искам да се увеличат в пъти като техника, термовизия, физическа сила”, изреди Борисов.

Днес също така шефът на благоевградското МВР Росен Танушев подаде оставка. Тя му бе поискана от вътрешния министър Румяна Бъчварова ден, след като шефът на „Агромах“ Методи Бачев бе задържан заради… нецензурните си думи към премиера Борисов по време на своеобразно тържество на селския площад в Черничене. Благоевградската полиция задържа Бачев, за да даде обяснения за коментарите си. Поводът за отстраняването на полицейския началник е превишаване на полицейски правомощия и непремерени действия по отношение на граждани. Разпоредена е проверка в областната дирекция, която да изясни в детайли предприетите от служителите действия, посочват от пресцентъра на МВР.

Обръщайки поглед към международните събития, вчера вечерта бразилският сенат окончателно свали от власт Дилма Русеф с 61 на 20 гласа. Срещу Русеф беше започната процедура по импийчмънт заради обвинения, че е манипулирала сметките в бюджета и е теглила държавни заеми без разрешението на бразилския Конгрес.

Тя бе заменена от нейния 75-годишен вицепрезидент, който е представител на друга партия, Мишел Темер. Неговата партия се ползва само с шест процента подкрепа в страната, а самият Темер няма правото да се кандидатира за президент, защото е осъден за нарушаване на изборните закони. Дилма Русеф обвини Темер, че той е организирал заговора за нейното отстраняване. Цялата политическа класа в Бразия е силно неодобрявана от обществото заради множество корупционни скандали.

Днес също така изпълнителният директор на Apple Тим Кук даде интервю за RTE по повод обвиненията на Европейската комисия, че Apple са си спестили данъци за 13 млрд. евро в Ирландия. Според ЕК Apple са се ползвали от данъчни преференции, които са довели до това едно от дружествата на технологичния гигант – Apple Sales International – да има данъчна ставка от 0,005% за 2014 г.

В отговор Тим Кук заяви, че това е “грешна цифра. Нямам идея откъде са дошли с тази цифра. Не е вярно. Ето каква е истината. За тази година сме изплатили 400 млн. евро на Ирландия и тази сума е основана на ирландското данъчно законодателство за данъчна ставка на приходите от 12,5%”.

Обвиненията на комисията не са, че Apple не е съобразила декларираните си приходи с данъчната ставка на Ирландия, а че голяма част от приходите им не са били обложени с данък заради данъчни споразумения с Ирландия. Това според комисията нарушава конкурентното право на съюза, защото технологичният гигант се е възползвал от незаконна държавна помощ. От Apple обявиха, че ще заведат дело в Европейския съд.

 

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул”, Би Би Си и в. “Индипендънт”.