SHARE

Днес от 18 ч. започва Нощта на литературата, на която могат да бъдат чути произведения на различни езици, сред които са английски, немски, испански, италиански, норвежки, белгийски, швейцарски и други, четени от известни личности, сред които Георги Господинов, Ива Дойчинова, Петър Русев.

Събитието ще се проведе от 18 до 22 часа, като са организирани 20 читателски места в района на ул. „Г. С. Раковски“, както и в много други градове. Сред книгите, които ще бъдат четени, са “Четири пъти север”, “Продавачът на истории” и “Един от нас спи”. Местата, където ще се провежда литературно четене, може да откриете тук.

Досегашният евродепутат от ГЕРБ Мария Габриел е номинирана официално от българското правителство за еврокомисар. Правителствената пресслужба уточни, че премиерът Бойко Борисов е информирал Юнкер за решението на правителството. Габриел ще поеме поста на предишния български еврокомисар Кристалина Георгиева, която подаде оставка, за да заеме позиция в Световната банка. Очаква се Габриел да поеме ресора “Дигитализация”. За да стане еврокомисар обаче, тя трябва да премине процедура по изслушване в Европейския парламент.

ГЕРБ внесе в парламента промени в Изборния кодекс, с които се предлага народните представители да бъдат избирани с пълно мнозинство в два тура. Предвижда се страната да бъде разделена на 240 едномандатни избирателни района. Законопроектът не включва обаче предложение за граници на регионите, тъй като желанието на ГЕРБ е това да бъде направено от президента Румен Радев. Законопроектът е мотивиран от проведения през миналата година референдум, на който мнозинството български граждани подкрепи въвеждане на мажоритарен вот. Засега обаче ГЕРБ не среща подкрепата на други партии в парламента, дори и на коалиционните си партньори.

На първото заседание Министерският съвет взе решение, с което са върнати постовете на част от областните управители, които бяха сменени от служебния кабинет. В началото на февруари правителството на Огнян Герджиков освободи първоначално 14 областни управители, седмица по-късно уволнени бяха още седем, сред тях бе и този на София.

На същото заседание се взе и решение, с което бившият главен секретар на МВР Георги Костов става директор на Агенция „Митници“. Костов беше освободен от МВР от служебното правителство, тъй като бил нарушил „един от основните принципи в МВР – политическия неутралитет„.

Депутатите избраха състава и ръководствата на 23-те парламентарни комисии, като голяма част от техните председатели ще бъдат бивши министри от кабинетите на „Борисов“ и „Орешарски“. Управляващата коалиция оглави 17 комисии (ГЕРБ 13, а “Обединените патриоти” 4). БСП получават ръководството на 3 комисии, ДПС на 2, а “Воля” на 1. Сред председателите на комисиите са Вежди Рашидов, Ивелина Василева, Десислава Танева, Цветан Цветанов, Менда Стоянова, Делян Добрев, Хасан Адемов и Кристиан Вигенин.

Временната парламентарна комисия реши да поиска имунитета на лидера на „Воля“ Веселин Марешки. Решението е взето със седем гласа „за“, а против са гласували двамата представители на „Воля“. Самият Марешки не дойде на заседанието на комисията, която бе създадена по негово искане, след като главният прокурор поиска имунитета му заради дело за нанасяне на телесна повреда и изнудване. За да остане официално без имунитет, решението трябва да бъде гласувано и от парламента.

Открит е паметник на американския президент Роналд Рейгън в столичния Южен парк. Инициативата е заради приноса на Рейгън за падането на желязната завеса и подкрепата му за демократизацията на страните в Източна Европа.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коуми, като заповедта влиза в сила незабавно. Уволнението идва в момент, в който ФБР разследва дали има връзки между предизборната кампания на Тръмп и Русия. Коуми бе също така човекът, който седмица преди президентските избори в САЩ обяви, че подновява разследването срещу Хилъри Клинтън заради имейлите й.

Междувременно Тръмп днес ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в Белия дом. Основните теми, които ще бъдат обсъдени, са положението в Сирия и руско-американските отношения. Насрочена е и среща между Лавров и американския държавен секретар Рекс Тилърсън, който преди месец имаше среща с руския президент Владимир Путин.

Загубилата балотажа на френските президентски избори Марин льо Пен е призована да погаси 9-милионния заем, който получи от руска банка, съобщава Le Monde. Партията на Льо Пен Национален фронт проведе президентската си кампания благодарение на двата руски заема, единият за 9 млн. евро, а другият за 2 млн. евро. Льо Пен зае позиция, че подкрепя анексирането на Крим от Русия, с което предизвика съмнение относно политическата си независимост. Междувременно племенницата на Марин, която беше смятана за изгряващата звезда на националистическата партия – Марион Марешал льо Пен – обяви, че се оттегля за известно време от политическия живот.

Американският президент Тръмп одобри доставките на оръжия на кюрдските милиции в Сирия, които се бият срещу „Ислямска държава“. Целта е кюрдите да бъдат подпомогнати, за да отвоюват град Ракка, който е определен от джихадистите за тяхна столица. Решението създава опасност от влошаване на отношенията между САЩ и Турция, тъй като турският президент Ердоган смята кюрдските милиции за част от терористичната организация Кюрдска работническа партия. След обявяването на американското решение турският министър-председател заяви, че това е “неприемливо”.

За изготвянето на бюлетина е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул”, Politico и BBC.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.