Вечерен бюлетин – 11 август 2017 г.

SHARE

Съюзът на съдиите в България ще сезира Европейската комисия и Европейския съд по правата на човека за промените в Закона за съдебната власт, след като президентът отказа да наложи вето на тяхното приемане.

Промените са „противоконституционни и опасни“, посочват от ССБ, като визират възможността главният прокурор да отстранява съдии само като им повдигне обвинение в тежко умишлено престъпление от общ характер, с което Цацаров ще получи огромно средство за натиск над всички съдии в страната. Подробности четете в Mediapool. 

И ако Радев не наложи вето на скандалните закони, то и друго негово решение е обект на силни критики. Три медии – ,“Клуб Z“, „Медиапул“ и „Вевести“ – отправят официално запитване до президента на Републиката. В него те настояват държавният глава да огласи мотивите за назначаването на Петър Кичашки за член на Комисията за защита от дискриминация. Подобно питане са отправили и от bTV.

Повод за питането са многобройни критични публикации и негативни мнения в публичното пространство, свързани както с работата му в Института за модерна политика, така и със съмнителните му обвързаности при усвояване на средства чрез сайта „Хаштаг-БГ“ при кампании за референдуми. Цялото писмо на медиите към президента прочетете в „Клуб Z“. 

Друга медийна новина от деня е, че Нова телевизия се разделя с досегашния директор на новините – Дарина Сарелска. Нейната работа ще бъде поета от Силва Зурлева, която е член на борда на директорите.

Държавната „Булгаргаз“ предлага на Комисията за енергийно и водно регулиране 6% намаление на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на годината. Това съобщиха от пресцентъра на „Булгаргаз“ ЕАД. Подробности в „Дневник“.

Междувременно Цацаров обяви, че  Цветан Василев използва закона „Магнитски“ за вдигане на пропаганден шум. По думите му е малко странно бившият управител на фалиралата КТБ да бъде приравняван до Сергей Магнитски, защото „той не е борец срещу корупцията в световен мащаб“. Повече по темата тук. 

Вицепремиерът Валери Симеонов иска проверка на ид. председател на Административния съд в Бургас Панайот Генков. 
Причина за сигнала са неуспешните акции на Симеонов по българското Черноморие, за чиито провал той обвинява съда. Съдии от Административния съд са отменили предварителното изпълнение и актове на Националната агенция за приходите – Бургас, за незаконна дейност в заведения и дискотеки по българското Черноморие – кампания, започната от вицепремиера. Подробности може да намерите в „Дневник“. 

Доналд Тръмп отново заплаши, че ще употреби сила срещу Северна Корея. „Имаме напълно готови военни решения, ако Северна Корея действа неразумно“, написа президентът в twitter. „Надявам се, че Ким Чен Ун ще поеме по друг път!“, гласи туитът на държавния глава.

Днешната словесна атака още повече изостря тона между двете страни. Вчера президентът напомни заплахата си, че ще изсипе върху Северна Корея „огън и ярост“ и каза, че може би това предупреждение не е било достатъчно твърдо. Тази седмица Пхенян обяви, че може да изстреля ракета срещу американската тихоокеанска територия остров Гуам.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.