SHARE

Следващата седмица депутатите ще разгледат поправки, с които да се удължи с още три години срокът за строителство на черноморското крайбрежие. Предложението се внася от група депутати от „Обединени патриоти“ и ГЕРБ. Поправката предвижда да се удължи от 6 на 9 години срокът, след който земеделската земя с променен статут за застрояване става отново земеделска. На практика той изтича след десет дни – на 23 май 2017 г. , а предложението е да се измести до 23 май 2020 г. Реакции последваха от БСП, които нарекоха закона „лобистки“. От „Да България“ заявиха, че „Законопроектът на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ за облекчаване на условията за застрояване на земеделските земи е съществена заплаха за черноморското крайбрежие и е единствено в полза на близки до властта строителни фирми“.

Вътрешният министър Валентин Радев обяви, че основните приоритети в повереното му министерство са председателството на ЕС и усвояването на отпуснатите 160 млн. евро за справяне с бежанската криза. Той подчерта, че имало забавяне в усвояването на парите, но крайният срок можело да бъде отложен. „Имаме уговорката, че ако ние евентуално се забавим, може нашите партньори и съюзници в Европа да отложат крайния срок с три месеца“, заяви министърът. По-голямата част от финансирането ще отиде в МВР, останалите трябва да се усвоят от Министерство на отбраната. Радев щял да оптимизира бюджета на МВР и да иска увеличение, ако се налага. На няколко пъти той повтори, че иска да подобри общественото мнение и доверието в полицаите. Той се обърна и към самите тях с думите: “Трябва да вдигнем авторитета на полицията, с лошите – строго, но трябва да помагате на хората. Вас ви виждат всеки ден“.

Административният съд – София-град, отмени отказа на администрацията на президента да предостави достъп до стенограмата на КТБ. Жалбата беше внесена от главния редактор на „Биволъ“ Атанас Чобанов.Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Задълбочава се кризата между американския президент Доналд Тръмп и ФБР. Тръмп заплаши уволнения от него бивш директор Джеймс Коуми да не разговаря по темата с медии. В туитър той написа: „Джеймс Коуми да се надява, че няма „записи“ на разговорите ни, преди да започне да изнася информация към медиите!“. Днес в. „Ню Йорк таймс“ съобщи, че през януари Коуми е отказал да обещае да бъде лоялен на президента. Междувременно Тръмп създаде комисия начело с вицепрезидента Майк Пенс, която да разследва изборните измами.

Русия обяви, че е прихванала американски изтребител над Черно море. Руски средства за контрол над въздушното пространство откриха около 12,00 ч. на 9 май над неутрални води от Черно море въздушна цел, наближаваща държавната граница на Русия. За прехващането ѝ бе изпратен изтребител Су-30 от дежурните сили на противовъздушната отбрана в Южния военен окръг…“, съобщава източник от министерството на отбраната на Русия. Според него: „Руският изтребител изпълни маневра, с която „поздрави“ американските пилоти, след което американският самолет-разузнавач промени маршрута си и започна да се отдалечава от границата с Русия. Изтребителят Су-30 благополучно се завърна на летището, където е базиран“.

*За изгтовянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“ и BBC.

 

 

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.