SHARE

Разликата между най-богатите и най-бедните българи расте. Неравенството е нараснало в пъти през годините, като от Евростат наблягат на факта, че резултатите са такива въпреки сравнително висок икономически растеж. Най-богатите българи получават средно 8 пъти повече пари от най-бедните 20 на сто. През 2016 г. българите, които живеят в риск от бедност и социално изключване, са 40%, като е критична ситуацията с високия процент млади хора на възраст от 15 до 24 г., които не учат и не работят – те са 18% от населението. Нараства процентът на деца, които напускат училище рано. Още по темата. 

Борисов ще иска кредит от Европейската инвестиционна банка за АЕЦ „Белене“. От европейската институция заявиха, че настояват финансираните от тях проекти да имат позитивен ефект върху околната среда и положителен социален и икономически ефект. „Медиапул“ разказва останалото. 
Пламен Георгиев няма право да крие информация от обществен интерес, постанови Софийският административен съд на председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Съдия Диляна Николова е отменила отказа му да предостави на изданието данни какви разходи е направила комисията в производството, което води срещу собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев, съобщават от „Дневник“.

Дали в контекста на медийната атмосфера в България това е добра, или е лоша новина? Едва 4% от българите вярват безрезервно на печатните медии. 41% категорично не вярват на този източник на информация, а едва 43% заявяват, че имат определено доверие.

За онлайн медиите положението е още по-трагично: 2% от българите се доверяват на съдържание онлайн, а 39% изобщо не вярват на този източник на информация. Известно доверие имат 33% от българите. В телевизията нещата изглеждат така: известно доверие имат 70 на сто, недоверие – 27%. Всеки ден 40 на сто от българите попадат на подвеждащи новини, а едва 14% от населението смята, че може да различи фалшива новина. В заключение можем с успокоение да кажем, че поне за стабилен процент българи – 69 на сто, фалшивите новини са проблем. Цялата статистика и графики може да прочетете в „Дневник“.

Сотир Цацаров поиска от Конституционния съд отмяна на частната охрана на градове и села. Позицията на главния прокурор съвпада с искане, внесено от президента Румен Радев, в което се казва, че държавата няма право да абдикира от грижата за сигурността на хората. Според Цацаров частната охрана на градски територии погазва принципа на правовата държава, като под претекст за защита от противоправни посегателства върху имуществото от населението ще може да извършва наблюдение, контрол, реакции с патрули. Повече четете в Lex.bg.

Нападките срещу България от Русия продължават. Съветникът на председателя на руския парламент написа в блога си колко е горд от отношението на патриарх Кирил към България. Вижте подробности тук. 

И Красимир Каракачанов не пропусна да заяви каква вярна, любов народна изпитва България към Русия. Той подчерта, че в Източна Европа България е единствената страна, в която обществото симпатизира на Русия. Разсъжденията на министъра са достъпни тук. 

Бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев, обвинен от прокуратурата за източването на КТБ, ще съди парламента за уволнението си. Той се позовава на нарушения на европейското право, като иска от съда да бъде възстановен на длъжността си и предявява частичен иск за обезщетение на стойност 600 000 лв. Цветан Гунев е единственият член на ръководството на БНБ от онзи период, който е обвинен за неупражнен надзор спрямо КТБ, в резултат на което се стигна до фалита на банката. Повече по темата четете тук. 

Бедствената ситуация в община Брегово продължава. Хиляди декари земеделски земи и дворове на къщи са наводнени, като бедственото положение за момента ще бъде в сила до седмица. Мястото, където е прекъсната дигата на р. Делейнска, е недостъпно за техника, като в момента е невъзможно да се достигне до нея, за да се предприемат каквито и да било мерки. Вижте още. 

Историята за евреите, които България не спаси – това разказва Ясен Бояджиев за „Дойче Веле“. Текстът може да прочетете тук. 

По света – в далечна Япония бъдещето на премиера Шинзо Абе е под въпрос, след като жена му бе замесена във финансов скандал. Министерството на финансите призна, че е подправяло доказателства, за да премахне имената на двойката от финансови сделки. министерството заяви, че е пренаписвало официални документи, в които се е взело решение за осигуряване на 85% отстъпка от земи, продадени частни интереси в Осака. Става въпрос за изграждането на училище, чието настоятелство е свързано с консервативно лоби, към което Шинзо Абе е изказвал подкрепа. Съпругата на японския премиер е трябвало да служи като почетен директор на новото училище, но отказа поста, след като въпросите около продажбата бяха повдигнати миналата година. Вижте повече по темата тук. 

Нидерландски прокурори започват разследване, след като държавата отчита висок ръст в случаите на доброволна евтаназия. Докторите са асистирали в доброволната смърт на четири жени в Нидерландия, като на криминалното разследване дава начало случай на 74-годишна жена, която е описана от прокурор като „случай на сериозна деменция“ и според него не е била законово способна да избере дали да умреуили не. Законовата рамка в Нидерландия е променена от 2002 г. насам, позволявайки на докторите да извършват процедура по евтаназия по желание на пациенти с „нетърпими страдания“, за които няма изгледи за подобрение.

2017 е била годината с най-висока смъртност на децата, жертви на сирийската война, сочи нов доклад на УНИЦЕФ. Организацията предупреждава за поколение, израстващо с напълно съсипана психика, като смъртността сред децата е  нараснала с 50% през последната година, а броят на млади бойци е три пъти повече, отколкото през 2015 г. Близо хиляда са убитите деца през изминалата година, а над 13 милиона души в Сирия се нуждаят от хуманитарна помощ, като над половината от тях са деца. Още по темата. 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.