SHARE

Отново имаме работна събота, но днес също така се почита паметта на света София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов.

Днес разбрахме, че до края на годината ще платим 400 милиона евро на Русия заради изключително успешния ход на правителството “Орешарски” да закупи реактори за АЕЦ “Белене”, без да е намерило инвеститори. Сумата представлява главницата, която дължи НЕК на „Росатом“ след решението на арбитражния съд в Париж, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

И ако ще си чистим сметките с Русия, то днес президентът Плевнелиев призова кандидатите за негов наследник да обявят позицията си спрямо анексирането на Крим. “Девет десети от българските политици досега не са казали каква е тяхната позиция спрямо действията на Русия в Крим, съгласни ли са, че една държава окупира друга, че бяха пратени зелени човечета и под дулата на автомати „Калашников“ беше организиран референдум?” Това попита държавният глава в интервю за радио “Дарик“.

“Русия не е враг, но е опонент”, каза още Плевнелиев и напомни, че Русия видимо се опитва да дестабилизира Европейския съюз, включително и България. „Тези усилия минават по линията на медийни пропагандни машини, на олигарси, на енергийни зависимости, на кибератаки и куп политици от Петата колона развяват това знаме“, посочи той. Вчера в интервю за БНТ Плевнелиев също така призова прокуратурата да провери твърденията на Цветан Василев в скорошното му интервю за КТБfiles и в. “Капитал”.

Друга новина от деня е, че ДПС може да издигне свой кандидат на президентските избори. Или поне с това de iure лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заплаши, като дори каза, че “Ахмед Доган би бил един добър кандидат-президент” в интервю за Нова телевизия. Това обаче щяло да се случи само „ако основните политически сили продължават да неглижират процеса“, което може би означава само ако ГЕРБ не издигнат кандидата, на когото ДПС държи?

Прокуратурата е започнала разследване срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев заради сделката с „царските конюшни. Пенев подаде оставка, след като стана ясно, че е продал земята на историческия обект на частна фирма за по-малко от 700 хил. лв. Разследването срещу него трябва да приключи до два месеца, в които да се докаже че е извършена “неизгодна сделка, като с три деяния [Веселин Пенев] се e разпоредил с имоти – частна държавна собственост, и от това е произлязла значителна вреда за българската държава – престъпление по чл. 220, ал. 1,  вр. с чл. 26, ал. 1 от НК”.

От финансовото министерство днес предложиха да отпаднат данъчните декларации на хартия, а гражданите, които плащат по банков път, да получат данъчни облекчения. Предвижда се, от 2018 г. годишните данъчни декларации за доходите на физическите лица да се подават само онлайн. Както и сега, това ще става с персонален идентификационен код, който се издава безплатно от НАП.

Въведението е част от пакета от промени, който предлага финансовият министър за новия законодателен сезон на парламента. Изменения ще има и в акцизите и днъчните складове, личните и корпоративните данъци, ДДС, местните данъци, счетоводството и други сфери на данъчното право.

Шансовете мирният процес в Сирия да продължи става все по-малки. По-рано тази седмица армията на Асад възпираше хуманитарните доставки на ООН за най-нуждаещите се региони в държавата, а Русия оправдаваше това с обвинения към САЩ, че… “използва словесна завеса”, за да прикрие своето нежелание да спре подкрепата си за бунтовниците.

Днес Русия продължи с обвиненията, като този път директно Путин обвини сирийските бунтовници, че използват примирието, за да се прегрупират и да се подготвят за нови атаки. Той също така каза, че призовава Вашингтон да оповестят текста на споразумението между САЩ и Русия. Ръководители на подкрепяните от САЩ бунтовнически сили са заявили пред агенция Ройтерс, че мирното споразумение няма да бъде спазено.

Междувременно от понеделник 20 камиона с хуманитарна помощ чакат да получат достъп от правителството на Асад, за да отидат в опустошения град Алепо. Съобразно споразумението между Русия и САЩ това трябваше да се случи в началото на седмицата.

SHARE