SHARE

Ръководството на Върховния административен съд осъществява пряка намеса в избора на членова на ВСС от магистратската квота. 

Това разкри Mediapool, която се е сдобила със скрийшон на имейл, разпратен от главния секретар на ВАС Александър Николов до всички административни съдилища в страната.

В него Николов изпраща “предложение” за кого да гласуват магистратите – а именно за съдия Светлозар Рачев за член на ВСС.

В началото на април шефовете на административни съдилища за били привикани на разговор в София за подкрепата на кандидатурата на Рачев, разкриха източници на Mediapool, запознати със случая.

Всеки съдия е получил разпечатано копие от мотивите на Георги Колев за издигането на габровския съдия, а към тях е било приложено и „подканянето“ от главния секретар на ВАС. На отказалите да се подпишат копията са били отнемани, но някои са успели да ги заснемат.

Зам.-председателят на Народното събрание и лидер на “Воля” Веселин Марешки направи поредно скандално изказване, като заяви, че някой “хомосексуалист” може да ни вкара във война с Русия. 

„Не мога да разбера защо хомосексуалистите във властта се крият. Явно го считат за нещо срамно. Защо се показват по площадите, когато са свободни хора, а като влязат във властта и от тях зависят решения за хората в България, се крият? Това ги прави зависими. Някой такъв ще ни вкара във война с Русия“, заяви той пред Нова телевизия два дни след като поиска от парламентарната трибуна депутатите да декларират „хомосексуален конфликт на интереси“ наред със зависимости от корпоративни интереси, както и зависимости от вещества и алкохол.

Най-големият полицейски синдикат заплаши с масови улични протести, ако заплатите в МВР не бъдат увеличени с 15% незабавно.

Повод за позицията на Синдикалната федерация на служителите в МВР е планираното от финансовия министър Владислав Горанов орязване на бюджета на силовото ведомство с 300 млн. лв. от догодина.

Средносрочната бюджетна прогноза за 2018 – 2020 г. предвижда 300 млн. лв. по-малко за вътрешен ред и сигурност, отколкото планираните за т. г.

Енергийният министър Теменужка Петкова замина за Русия, където ще обсъди с председателя на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер „развитието на българо-руското сътрудничество в газовата сфера“, съобщи Министерството на енергетиката. Петкова е придружавана от изпълнителния директор на газовия оператор „Булгартрансгаз“ Георги Гегов.

Българският лекарски съюз поиска актуализация на бюджета на здравната каса заради финансовия колапс на болниците. Преди ден “Пирогов“ се оплака с половин милион лева преразход за месец май, а здравният министър се ангажира с промяна на методиката, по която се формират болничните лимити. Миналата седмица обаче председателят на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев каза, че е несериозно през май месец да се говори за актуализация на бюджета.

Между 10 и 20 пъти са разликите в заплатите на българските лекари в различните болници у нас, като най-бедни са общинските лечебни заведения. В България като цяло лекарските заплати остават най-ниски в Европа. Това обяви председателят на здравната федерация в КНСБ д-р Иван Кокалов на форум, посветен на европейския диалог в здравеопазването.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че България не е обсъждала признаването на бъдещия референдум за независимост в Иракски Кюрдистан и няма намерение да изпраща там военна помощ.

Коментарът ѝ идва, след като депутатът от БСП Елена Йончева поиска информация за срещата на Борисов с държавния глава на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани, състояла се миналата седмица в София.

Путин заплаши, че ще „елиминира заплахата“ Швеция да се присъедини към НАТО, ако се стигне до подобен сценарий.

„Ако Швеция се присъедини към НАТО, това ще се отрази на нашите отношения по отрицателен начин, защото ще сметнем, че инфраструктурата на военния блок ни застига от шведска страна“, заяви Путин в интервю за ИТАР-ТАСС. „Ще тълкуваме това като допълнителна заплаха за Русия и ще обмислим как да елиминираме подобна заплаха.“

Полските власти са открили останки на двама други души в ковчега на бившия президент Лех Качински, който загина при самолетна катастрофа през 2010 г. край Смоенск заедно с 95 други. Поляците обвиняват Русия, че не е извършила качествено проверката.

Това обяви заместникът на главния прокурор на Полша Марек Пащонек. Прокуратурата проверява възможна вина на руски медици за това, въпроси са отправени към Русия.  В момента се извършват ексхумации в рамките на разследване за причините за катастрофата, като се очаква те да завършат до 2018 г.

 

Отделни щати смятат да пренебрегнат оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, което вчера Доналд Тръмп обяви, и да спазват критериите на споразумението. Калифорния, Ню Йорк и Вашингтон вече обявиха, че няма да се съобразят с решението на американския президент, като те получават подкрепата на множество бизнеси и университети от страната.

Междувременно бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че ще компенсира липсата на финансиране от страна на САЩ към ООН за борба с климата с лични средства. Милиардерът ще осигури 15 милиона щ.д. на ООН, които иначе организацията щеше да изгуби.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, Mediapool, Economist и Reuters.

Снимка: БГНЕС

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.