SHARE

Майките на деца с увреждания излязоха във вторник на осми национален протест и блокираха кръстовището на Орлов мост. Недоволството им е предизвикано от неизпълнения ангажимент на управляващите и лично на премиера Бойко Борисов за промени в социалната система, съобщи Mediapool. 

Преди ден изтече крайният срок, който майките дадоха на институциите за приемането на три закона – за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги, които да гарантират по-достоен живот на децата им. В понеделник обаче стана ясно,  че проектозаконът за хората с увреждания се оттегля за преработване, след като не получи подкрепа от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания във финалния си вид. Окaза се, че след като е преминал съгласувателна процедура с другите министерства и ведомства, проектът, който месеци наред бе договарян с майките и хората с увреждания и бе постигнат крехък консенсус по него, отново е източник на напрежение и недоволство. Така два от трите законопроекта остават извън парламента, тъй като и проектозаконът за социалните услуги е все още в етап на обществено обсъждане.

Благодарение на ЕС „Булгаргаз“ и „Газпром“ ще могат да преговарят за цените на газа – но засега това е само възможност

Дългосрочният договор между „Булгаргаз“ и „Газпром“ за доставка на природен газ в България е вече променен, съобщиха от държавния газов търговец. Между страните са подписани анекси, с които той вече е приведен в съответствие с одобрените от ЕК ангажименти, които руската компания пое към няколко държави от Югоизточна Европа. Поправките са били направени изцяло по предложение на „Газпром“ и са приети от ръководството на „Булгаргаз“.

Те не водят до промяна в цената на газа, а само дават възможност за воденето на преговори в тази посока, при условие че цените тук се разминават с тези в Западна Европа. Резултат от този процес обаче може да има най-рано в началото на следващата година.

Тъй като Северозападна България вече не отговаря на критериите за европейско финансиране, управляващите намериха решение (!) – ще слеят регионите. Новата подялба на страната да включва само четири региона – Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски, вместо сегашните шест, като не се определят административните им центрове, предвиждат готвени от регионалното министерство промени, съобщи министър Петя Аврамова. Нуждата от прерайониране се появи, след като Северозападна България вече не отговаря на критериите за еврофинансиране за новия програмен период заради обезлюдяването.

Агенция „Митници“ проверява винпром „Черноморско злато“ в Поморие, но рутинно. Такива проверки има и в останалите предприятия за производство на алкохол. Дружеството е под контрола на банкерката Петя Славова.

От 20.00 ч. българско време на 3 октомври 2018 г. до 20.00 ч. на 6 ноември 2018 г. българите могат подават формуляри по т.нар. лотарията за „Зелена карта“ за 2020 г., съобщиха от посолството на САЩ в София.

Eвропейският парламент реши да отмени 70 млн. евро от предприсъединителните средства, предназначени за Турция, заради неизпълнение на условията за подобряване на върховенството на закона. Помощите ще бъдат насочени към програми, свързани с миграцията.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.