SHARE

Новината, която разтърси света и всички нас днес е, че британците решиха с 52% на 48% да напунат Европейския съюз. От Шотландия, Северна Ирландия и Лондон вотът е за оставане, но това не помага за обръщането на евроскептичния вот в провинциална Англия и Уелс.

След като стана ясен резултатът, Дейвид Камерън обяви своята оставка, но ще остане на поста до конгреса на Консерваторите през октомври, когато съпартийците му трябва да изберат нов лидер и съответно премиер. На наследника си той ще остави и задействането на процедурата по излизане от ЕС.

В същото време, шотландският първи министър Никола Стърджън обяви, че предвид резултата втори референдум за излизането на Шотландия от Обединеното кралство е „много вероятен“. А от партията Шин Фейн в Северна Ирландия искат референдум дали страната им да не се присъедини към Ейре.

Испанското правителство, от своя страна, обяви, че ще работи за постигане на съвместно управление с Великобритания над Гибралтар, след като от там вотът бе 95% в полза на оставането в ЕС.

В момента, в който се разбра, че Обединеното кралство ще напуска ЕС, паундът записа най-ниската си стойност за последните 30 години като падна с 10% спрямо щатския долар. Рано сутринта по Би Би Си се появи информация, че от рейтинговата агенция Standard and Poor’s ще намалят кредитния рейтинг на Великобритания, тъй като ААА вече не отговаря на реалностите.

Изправени пред тази ситуация, двама депутати от лейбъристката партия поискаха вътрешнопартиен вот на недоверие срещу лидерът на опозицията Джеръми Корбин. Голям брой от депутатите на партията го обвиняват за това, че не са излезли достатъчно привърженици на левицата в полза на оставането в ЕС. От друга страна, лейбъристите се притесняват, че Обединеното кралство се е запътило съвсем скоро към предсрочни избори и ако тяхната партия е водена от крайнолевия Корбин тя ще изгуби вота.

Така изглежда светът след фаталната грешка на Дейвъд Камерън да обещае на миналите национални избори референдум за излизане от ЕС. Този му опит да привлече повече от крайнодесния вот и маргинализира Найджъл Фараж бе причината днес той да изгуби Даунинг стрийн 10, в страната му да настъпи конституционна криза и да се възобновят сепаратистките движения и Европейският съюз да бъде въвлечен във вечни спорове за своята идентичност и нови популистки референдуми.

Лидерът на френските националисти Марин Льо Пен и нидерландският популист Герт Вилдерс заявиха, че Франция и Нидерландия също заслужават референдуми за напускане на ЕС.

На въпрос дали има вероятност да се получи ефекта на доминото и референдумът във Великобритания да предизвика допитвания и в други европейски страни, българският премиер Бойко Борисов отговори: „Ще останем България, Румъния и Гърция като се получи ефектът на доминото“.

Адекватен коментар от българска страна направи бившия външен министър и настоящ специален пратеник на ООН за Близкия Изток – Николай Младенов във своя facebook профил:

Резултатът от британския референдум е факт и ще има последици за цяла Европа и света. Финансовата криза, която започна през последните часове е само началото. Днес не е достатъчно обаче Европа да повтаря само как ще бъдем силни като сме заедно. Това са излишни заклинания. Британците трябва са започнат процедурата по напускане на ЕС, но всички останали трябва много ясно да си дадем сметка какво става с нас и около нас. През последните години либералната демокрация и свободния пазар бяха поставени под атака от диктатори, националисти и популисти.

Тяхната алтернатива е цинична, тя не решава нито един проблем. Много се подадоха на изкушението да търсят лесен изход, да обявяват либерализма за мъртъв, да хвърлят вината на ЕС, а де не я виждат в себе си. Включително и у нас. Крайно време е да се изправим и да защитим либералните ценности на личната и икономическа свобода, от нашествието на популизъм и цинизъм.

Това означава реформа и на собствените ни институции, включително и на европейските. А не само приказки как сме по силни като сме заедно… Англия, не Великобритания, избра да живее с миналото. Тъжно, но това е тяхно право. Нямаме право да повтаряме тази грешка нито в България, нито в Европа.

В останалия свят. Бърни Сандърс най-накрая обяви, че ще подкрепи Хилари Клинтън за президентските избори в САЩ. Самоопределилият се са демократически социалист кандидат събра значителна подкрепа на първичните избори и се очаква тези гласове да са нужни на Клинтън в борбата ѝ срещу Доналд Тръмп.

Бойците на арабско-кюрдския съюз, които се сражават срещу ДАЕШ, са влезли в нейния бастион в Сирия – града Манбидж. При превземане на града ще бъде нанесен сериозен удар върху контрола на ДАЕШ в държавата на Асад.

Правителството на Колумбия и бунтовническата групировка ФАРК постигнаха историческо споразумение, което трябва да сложи край на 50-годишна война, отнела живота на повече от 250 000 души, предава „Ройтерс“. То бе подписано от колумбийския президент Хуан Мануел Сантос и лидера на крайнолевите бунтовници Родриго Лондоно, известен с прякора Тимошенко.