SHARE

България търси своя президент. За момента търсените качества са следните: доказан, избираем, падащ си по социализма, но и твърд националист и патриот. Желателно е да се харесва на Брюксел, но агентурното минало и обвързаността с Кремъл са с приоритет.

Междувременното гражданите и президентът успяха да принудят управляващите да направят нови промени в изборното законодателство. Това е поредното доказателство, че „гражданите си връщат бавно, но сигурно пленената държава„.  Единствено политическата класа не го е разбрала…

Борисов ще обяви кандидатурата на ГЕРБ за президент през август-септември

Премиерът Бойко Борисов днес гостува в сутрешния блок на „Нова телевизия“. Той изрази своята готовност да подкрепи президента Плевнелиев за втори мандат, но заяви, че държавният глава му е отказал. „Достатъчно сериозни са личните му причини и достатъчно убедителен беше„, коментира Борисов отказа на президента.

Властелинът на „стабилността“ – Валери Симеонов

Кой управлява държавата? И кой има последната дума? По думите на премиера – Валери Симеонов. Наскоро съпредседателят на ПФ е и изразил съмнения, че оградата по границата с Турция съществува. „Валери Симеонов е рядко мнителен човек, чепат, но той не си криви нещата. Той не вярваше, че сме направили такова голямо съоръжение по границата, използвахме почивните дни с хеликоптер, той гледа и казва – на това не мога да кажа нищо.“ предава благословията на Симеонов премиерът.

Думите му идва след като тези дни Валери Симеонов бе и в Турция, където бе и Бойко Борисов, без да заема каквито и да било позиции в правителството.

Борисов за АБВ и Левицата

В допълнение Борисов заяви, че е имал желание ГЕРБ да имат обща кандидатура с АБВ, но поведението на Първанов не водело към такъв сценарии.

АБВ с този ход излиза напред и казва: Първанов ще е нашият кандидат-президент, но ние сме за обща лява кандидатура„, коментира премиера и допълни, че това поставя и новия лидер на БСП Корнелия Нинова неловка ситуации.

Първо, тя като нов лидер трябва да спечели избори или поне така да се сбори, че всички да кажат, че БСП е в подем, да видят, че се съживява. Ако подкрепи Първанов, това заминава, за всички е ясно“ даде своя анализ Борисов.

Повече за „патриотичните игри“ на ГЕРБ, АБВ и Патриотичния фронт можете да прочете в анализа „АБВ и ГЕРБ играят патриотични игри на гърба на демокрацията“ 

Търси се: АБВ иска да намери „доказан и избираем държавник“ за президент (сетете се кой)

Президентът два мандата до 2011 г. Георги Първанов и агент от ДС с псевдоним „Гоце“ обяви, че от партията търсят доказана и избираема кандидатура за предстоящите президентски избори. Предвид факта, че на няколко пъти самият Първанов пожела да стане отново президент (макар това да е противоконституционно) навярно лидерът на партията така описва себе си. 

Междувременното гражданите и президентът успяха да принудят управляващите да направят нови промени в изборното законодателство. Това е поредното доказателство, че „гражданите си връщат бавно, но сигурно пленената държава„.  Единствено политическата класа не го е разбрала…

Управляващите внасят нови промени в Изборния кодекс

Новите изменения, внесени от 47 депутати на ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ (на Христо Ковачки) предвижда във всяка държава извън България да могат да се разкриват до 35 секции, като за изборните бюра извън дипломатическите и консулски представителства ще се изискват 60 заявления, каза председатят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Посланиците или консулите ще правят мотивирано предложение до Централната избирателна комисия къде да бъдат разкрити секции, така че да бъде спазено ограничението от 35 секции. Крайното решение ще бъде взимано от ЦИК.

Предложените промени идват след като президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще оспори промените в Изборния кодекс пред Конституционния съд. Коментар за това дали това е добро решение очаквайте в Терминал 3.

Кметът на Галиче Ценко Чоков е задържан за ръководство на организирана престъпна група

При съвместна операцията на специализираната прокуратура и ГДБОП, са задържани 12 души, сред които и кметът на селото Ценко Чоков. Разследването е за организирана престъпна група за лихварство и принуда със заплахи и палежи.

ЕК подкрепи създаването на газов хъб в България

Миналата година започнахме с една идея, която през годината успяхме да я материализираме. Искаме да действаме в още по- тясно сътрудничество с вас, че да сме сигурни, че ще продължи в този дух и се спазва законодателството по отношение на енергетиката. Искаме да предотвратим кризи каквито имаше през 2005 и 2009 година. Газът се ползваше не като газова стока, а като политически инструмент и не искаме да се повтаря. Искаме да имаме способите, за да имаме сигурност на доставките. България е ключова в тази посока. За това ЕК подкрепя усилията на българското правителство за изработването на газовия хъб на територията на страната”, заяви еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

Изявлението му идва ден преди посещението на Владимир Путин в Гърция, на която ще бъде засегната темата за газовите доставки към стария континент.

Щайнмайер: „Наясно сме, че съпротивата в ЕС срещу продължаването на антируските санкции е нараснала

Немският канцлер Ангела Меркел заяви на срещата на върха на Г-7 в Япония, че още е рано да се говори за отмяна на санкциите срещу Русия, предава Ройтерс. По темата се изказа и председателя на Европейския съвет Доналд Туск: „Уверен съм, че ще вземем решение за санкциите в следващите две или три седмици без големи обсъждания, предава „Медиапул“.

Цената на петрола надхвърли 50 долара за пръв път от седем месеца

Цената на петрола „ Брент“ надхвърли 50 щатски долара за барел в четвъртък за пръв път от 4 ноември 2015 г. след като стана ясно, че американските нефтени запаси намаляват по-бързо от очакваното, предава агенция „Ройтерс“.

*За изготвянето на този бюлетин са използвани материали от Медиапул, Дневник и агенция „Ройтерс“

SHARE